Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Патешко месо»Патешки бутчета конфи с портокалов сос

Патешки бутчета конфи с портокалов сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Патешки бутчета конфи с портокалов сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 11
09/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
270 мин.
Порции
2
"Уникална комбаниция от вкусове и аромати, която ще ви остави без думи"

Необходими Продукти

  • патешки бутчета - 2 бр.
  • патешка мазнина - 500 мл /патешка мас/
  • сол - 2 с.л. едра на люспи
  • дафинов лист - 2 - 3 бр.
  • черен пипер - 4 - 5 зрънца
  • мащерка - на вкус
  • За портокаловия сос
  • лук - 1 малка глава
  • кафява захар - 1 с.л.
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • портокали - 3 бр.
  • сол - на вкус
  • розмарин - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете дафиновите листа и смачкайте леко зрънцата черен пипер. Натъркайте бутчетата с тях и със солта и мащерката. Оставете в хладилник за една нощ.

Поставете вече напоените с аромата от подправките бутчета в дълбок съд, подходящ за фурна, и ги залейте с маста, предварително разтопена на бавен огън. Тя трябва да ги покрива. Печете около час на 180 градуса, след което намалете на 140 за още два часа и половина.

Ще видите, че месцето започва да се отделя леко от кокала, а кожичката почти се е разтопила. По тази технология бутчето става невероятно крехко и вкусно, както и подходящо за консервиране до 4-5 месеца в буркани или хладилник.

В случая приготвяме само две порции, които ще са за директна консумация, но ако си направите повече количество, увеличавайки продуктите, условието за съхранение е следното:

Прецеждате патешката мас от печенето, за да се отстранят подправките и възможни частици от месото. В стъклен съд сложете няколко черпака и охладете докато стегне, това е важно, за да не се докосва месото до съда, а да бъде обгърнато изцяло от мазнината.

Положете бутчетата с кожата надолу и покрийте с остатъка от маста. Затворете добре и приберете в хладилник. Така месото издържа 4-5 месеца и може да си изваждате и готвите във всеки един момент, когато ви се прииска, експериментирайки с различни сосове.

Ние ще приготвим тези бутчета с портокалов сос, тъй като това е най-популярната и подходяща комбинация за патешкото месо, поне според мен.

За нашия сос изстискайте трите портокала и с остър нож изрежете оранжевата част от кората на единия от тях (на тънки ивички, парченца или както ви е удобно).

Накълцайте главата лук на много ситно и запържете с щипка сол в загрята мазнна на среден до слаб огън около 8-10 минути - докато омекне и започне да добива лек загар.

Сипете кафявата захар и бъркайте за кратко, след което сложете и брашното. Гответе около 2 минути при непрестанно бъркане и налейте по-голямата част от портокаловия сок. Сосчето ще се сгъсти почти веднага, затова добавете и около 100 мл вода, за да се разреди. Регулирайте гъстотата според вашия вкус. Сложете още малко сол за контраст и розмарин за аромат.

Патешките бутчета конфи поставете в загрята на 200 градуса фурна с малко от маста и залейте с останалия портокалов сок. Върху тях подредете изрязаните портокалови корички. Запечете за около 10-15 минути до карамелен загар.

Сервирайте в компания със соса.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Завива ли се тавата с алуминиево фолио. И може ли да се приготви в гювеч? Благодаря предварително!
12.02.2024 11:04
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Страхотна рецепта! Наистина вкусно и нестандартно....аз обаче не сложих толкова мас, защото не намерих..... получи се и без нея!
06.12.2022 10:05
1
Потребител#206389
Потребител#206389
Здравейте! Рецептата изглежда страхотно. Мога ли да ползвам мазнината останала след готвенето повторно?
06.02.2018 13:22
1
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Дани, разкошна рецепта! Имам питане, две патешки бутчета не биха могли да пуснат толкова патешка мазнина, 500 мл., това ме учуди, защото съм пекла патица и е горе-долу толкава количеството мазнина от цялата птица, а тя не е голяма. . Отстраних я, събрах я в едно бурканче и може да се ползва за друг път. Това ме учудва, количеството мазнина......Дай малко разяснение, моля те. Поздрав!
09.11.2017 14:16
1
4
Покажи всички подкоментари
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Това е за оценка 10, Дани!
09.11.2017 13:19
1
1
Покажи всички подкоментари