Картофени гнезда с телешка кайма

10/11/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач41064831901
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо213
  • Преглеждания за месеца212
  • Преглеждания за седмицата25
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и разрязват на две половини. Изрязват се неравните крайчета отстрани, за да се получат два правоъгълника. Всеки се разрязва на две половини през средата и всяко квадратче се издълбава с уред за дълбаене на плодове или с чаена лъжичка, без да се достига до дъното. Поставят се в студена вода.

В тенджера се изсипва около 2-3 пръста олио, загрява се и се изпържват подсушените картофени гнезда. Изваждат се върху салфетка.

В тиган се разтопява маслото и се добавя наситнен лук, задушава се за около 2-3 мин. Добавя се сол, черен пипер, кимион, кориандър, разбърква се.

Добавя се и каймата и се разбърква, докато стане на трохи. Прибавя се и доматеното пюре, разбъркано в бульона, изсипва се и бульонът /около 200 мл/. Оставя се да къкри за около 5-7 мин. Посипва се с наситнен магданоз и се сваля от котлона.

Картофените гнезда се подреждат в широка и плитка тенджера. Напълват се със сместа с каймата, долива се още около 100 мл бульон до средата на гнездата и се захлупва.

Готви се на умерена температура за 15-20 мин.

При сервиране се добавя по 1 с.л. кисело мляко с малко пресован чесън.

Източник: Турска кухня Максут Ашкар

Забележка: Пълнените картофени гнезда могат да се приготвят и във фурна на 180 градуса.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар