Френски кифлички с медена коричка

10/11/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2602791576
"Изящни, меки, вкусни - завършено съвършенство "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции7 бр.
Сготви+1 точки
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 303
  • Преглеждания за месеца135
  • Преглеждания за седмицата21
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Маята активираме в леко затопленото мляко с лъжичка захар. Оставяме за 8-10 минути да шупне;

2. Пресяваме брашното със солта в купа и правим кладенче, в което чукваме едното яйце, сипваме захарта и 1/4 от разтопеното масло, както и втасалата мая с млякото;

3. Замесваме тесто, което работим поне 10 минутки, и месейки, си добавяме още 1/4 от маслото. Прибираме в купата обратно (поръсваме с брашно или намазняваме, за да не залепва) и оставяме да втасва 1 час;

4. Разделяме втасалото тесто на 6-7 еднакви топки и разточваме на тънки кори, като всяка от тях мажем обилно с остатъка от маслото. Слагаме ги една върху друга и минаваме с точилката отгоре, като ги сплескваме, така че да се получи кора с дебелина около 1/2 см или дори по-тънка;

5. Режем с остър нож на еднакви триъгълници и навиваме на кифлички. Подреждаме ги на разстояние в тавичката на фурната върху хартия за печене и оставяме да втасат още веднъж за 40 минути;

6. Разбиваме другото яйце с малко водичка и няколко капки олио и мажем кифлите със силиконова четка. Печем на 190 градуса (само долен реотан) в предварително загрята фурна около 20 минути или до почервеняване;

7. Приготвяме си лъжичките мед, смесен с малко вода, и мажем обилно готовите и още горещи кифли. Медената коричка дава освен допълнителна сладост и много красив гланц за съблазнителен вид.

Поднасяме с чаша топло мляко или кафе.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 16
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Марияна
Марияна
10.11.2017 13:31
Съвършени!Без думи съм!Поздравления!
1
0
Йорданка Ковачева
Марианка, благодаря много :) Не са чак съвършени, не всички станаха с перфектна форма, аз сложих на преден план по-хубавите :)) ,но пък на вкус са чудесни, с великолепен дъх на масло.
0
0
Йорданка Ковачева
Благодаря ти ,Ели! Нещо съм се въодушевила напоследък с тези "медени корички"- за месото, за кифличките.. :) Аз теб също те "познавам" веднага само по снимката и оригиналния "почерк" и презентация :)
0
0
Елена Стефанова Йорданова
Неустоими!Бях сигурна,че са твои:)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв