Вино от дренки

29/08/2012
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваДарт Вейдър90410321
"Грехота е да приготвяте сладко от дренки, когато от тях може да се направи такова ароматно вино!"
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо14 580
  • Преглеждания за месеца478
  • Преглеждания за седмицата71
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дренките се заливат с вода и се наръсват със захарта. Оставят се така 15-20 дни в отворен стъклен съд, като от време на време се разбъркват, за да се разтвори захарта.

След това се прецеждат през гъста цедка и течността се излива в дамаджана. До отвора на дамаджаната трябва да се остави малко празно място.

Съдът се затваря с тава, през която минава маркуч, достигащ до течността от дренки. Външният край на маркуча се слага в съд с вода.

Щом във водата започнат да се появяват мехурчета, значи ферментацията е започнала. За да протече бързо, дамаджаната е добре да стои в по-топло помещение, при температура над 20 градуса.

Виното от дренки трябва да е готово след 16--20 дни. Тогава се прецежда, налива се в бутилки и се затваря. Бутилките с вино от дренки се съхранява на тъмно и хладно място в легнало положение.

Това вино е много подходящо за различни коктейли, които включват и вино.
подобни рецепти тук

5 5
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Петър
Петър
21.09.2014 17:15
Няма да се получи оцет(любител @) за него е нужно да се залеят за втори път дрождите, същата технология но с по-малко захар(750г.)като стои на силно слънце. Под открит съд да се разбира не херметично затворен, за да има достъп на кислород,тенджера с капак(похлупак) също върши работа и спира достъпа на насекоми :) За тавата ще да е правописна грешка-тапа с дупка, важно е да се уплътни добре, да не минава въздух покрай маркуча или тапапа. И за началото на маркуча при тапата е грешно написано- не трябва да се допира до течноста, оставя се разстояние, че ще стане барометър :)
1
1
любител
любител
08.08.2014 15:21
Явно написалият рецептата не е специалист, а просто е решил, че и той трябва да се изяви в интернетпространството:
1. Ако залеем дренките с вода, поръсим със захар и ги оставим в открит съд 15-20 дни, няма да се получи нищо друго освен оцет!!!
2. Ако прелеем вече прецедената смес в дамаджана и захлупим с ТАВА - също няма да получим нищо - явно искал е да каже ТАПА, през която минава маркуч, но не е счел за нужно да прочете какво е написал
3. Ако маркучът достига "до течността от дренки" както ни съветва великият майстор, то след време от маркуча няма да започнат да излизат мехурчета, а ще изтича самата течност
Така че уважаеми читатели, ако искате да произведете вино от дренки, то потърсете си друга, по-грамотна рецепта
8
1
Грета
Грета
24.09.2013 16:33
Ако четеш по-внимателно ще видиш, че е посочено в рецептата 3 литра вода!
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!