Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Бутеркифли с пълнеж от стафиди и крем

Бутеркифли с пълнеж от стафиди и крем

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Бутеркифли с пълнеж от стафиди и крем
Снимка: marcheva14
5 / 6
09/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
5
"Ще ги излапате на две хапки, че и са допълнително ще питате - честна дума"

Необходими Продукти

  • БУТЕРТЕСТО
  • вода - 250 мл (температура 28 градуса)
  • мая - 14 г, суха (30 г прясна)
  • захар - 1 с.л. кристал
  • брашно - 500 г
  • сол
  • масло - 100 г стайна температура
  • масло - 250 г за тораж, много студено (за сгъване на маслото в тестото)
  • КРЕМ
  • захар - 50 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • жълтъци - 3 бр.
  • царевично нишесте - 25 г
  • масло - 30 г (2 с.л.)
  • стафиди - 250 г напоени предварително в ром
  • яйца - за намазване
  • кайсиево сладко - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа се комбинира водата и маята заедно с 1 с.л. захар, разбърква се и се оставя за около 5 мин. Добавя се брашното, разбърква се и се събира с ръце до грубо тесто.

Прибавя се на парчета мекото масло и с ръка се замесва тесто, докато се събере. Прехвърля се на плот и се измесва с длани, като се приплъзва, разтегля се тестото със сила по плота, събира се отново и отново се разтегля. В началото е твърдо и тежко, но с измесването ще стане гладко.

В един момент се захваща със сгънати пръсти на ръката от едната му страна, повдига се и се удря в плота, до момента, в който ще се получи хубава гладка еластична топка тесто. Тя е мека и с приятен восъчен цвят. Важно е да се удря тестото в плота.

Времето на омесване е около 10 мин, засечено по часовник. Тестото се оформя на топка и се оставя да втаса за около 1 час. След това време се изважда от купата, оформя се на дебел правоъгълник, сгъват се двете страни към средата, прихлупват се, докато се получи кубче. Отново се оформя на правоъгълник чрез натискане на тестото с ръце и се оформя на дебело руло. Завива се с хартия за печене и се оставя в хладилник за около 40 мин.

Маслото със стайна температура от 250 г се завива в хартия с размер 18/18 см или 20/20 см. Разточва се с точилка, докато се оформи на плочка. Оставя се в хладилник, докато хубаво се стегне. Може и да се остави във фризер за по-добро охлаждане.

Крем:

Захарта, жълтъците и ванилията се разбъркват с телена бъркалка. Млякото се сгорещява до точка на кипене и се налива към жълтъците на тънка струйка при непрекъснато разбъркване. Връща се сместа в тенджерата и се сварява гъст крем - около 2-3 мин. Сваля се от котлона и се добавя маслото на кубчета. Разбърква се до пълното му стопяване. Изсипва се в плоска чиния, покрива се плътно с фолио, и се охлажда напълно.

Охладеното тесто се изважда върху поръсен с брашно плот и от двете му страни. Разгъва се с точилката два пъти от размера му и в средата се поставя ледената плочка масло. Загръща се с тесто, минава се с точилка отгоре, за да се изравни сгъвката, и се обръща, като дебелата му сгъвка да е от лявата страна.

Разточва се с точилката само напред и назад, докато удвои големината си по дължина. Прихлупват се дългите страни към средата, отново се прихлупва, да са се оформи правоъгълник. Отново се завърта и дебелата страна на сгъвката да е от лявата страна, отново бързо се разточва.

Събират се лентите отново в средата, сгъват се и се завива в хартията. Оставя се да се охлади в хладилник за 40 мин. След това отново се изважда, дебелата страна винаги трябва да е в лявата страна, и се разточва отново. Това се повтаря за около 4 до 6 пъти. Времето за охлаждане е винаги за около 30-40 мин, а във фризер е около 15. Винаги се разточва само в една посока по дължина и винаги се увеличава основният му размер.

Много е важно да е напълно охладено и при най-малкото залепяне по плота тесто се завива в хартия и се оставя в хладилник, за да се изстуди.

Последното шесто разточване е разточване на изравняване на страните му с плоската шпатула. Прибират се навътре с нея. Лентата е дълга и равна по ширина, около 90-95 см/25-30 см. Леко се прегъват страните му, колкото да се побере в една тавичка, и отново се оставя в хладилник.

През това време кремът, който е напълно охладен, за да е по-пухкав, се поставя в купата на миксера и се завърта за три-четири оборота на средно висока скорост.

Охладеното бутертесто се разгъва напълно и с дългата прегъната шпатула се нанася кремът из цялото тесто равномерно. Посипва се и с изцедените стафиди. Започва да се навива на ролка от дългата страна много внимателно. Ролката е дебела и плътна.

Нарязва се на парчета около 2 см всяко. Поставят се ролките в плоска тава с хартия за печене. Покриват се с фолио и се оставят да втасат отново за 1 нощ в хладилник. Преди изпичане се намазват с яйце.

Пече се на 200 градуса за около 15-20 мин в зависимост от фурната.

Готовите кифлички може отгоре да се намажат със сладко от кайсии по избор.

Източник: MasterChef Bruno Albouze

Забележка: До момента съм пускала рецепта за приготвяне на домашно бутертесто. Тази рецепта е по-различна и затова си разрешавам да я споделя. Различното е това, че тесто се размесва със 100 г меко масло, което за мен беше новост. Получава се прекрасно тесто, леко, пухкаво и силно еластично, а след добавяне на тоража се получава още по-силно тесто и при изпичане е силно олекотено и много крехко.

Ползвала съм висококачествено масло.

Печенето може да е, след като втасат отново готовите ролки, но за предпочитане е да се оставят на студено за една нощ. На сутринта се изпичат.

Приготвянето на френската ролка/кифличка е трудоемко, но и много приятно занимание.

Силно ухаят на хубаво масло, усеща се ванилов крем и леко запечени стафиди. От долната страна кифлата се е карамелизирала при изпичането ѝ.

Ако се разполага с метални рингове, ролката се поставя в тях за по-съвършена форма, като рингът предварително се намаслява с масло, потопява се в захар и се поставя кифличката. Така тя няма да се разлее при изпичането ѝ, но както се вижда от снимките, тя малко е загубила от формата си. В момента не разполагам с такива рингове.

За предпочитане при охлаждане бутертестото да се загъва в хартия за печене пред фолиото, по-удобно е.

Бутеркифлите с пълнеж от стафиди и крем са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: