Солени пълнозърнести питки с кашкавал и сирене

11/11/2017
Илияна Димова
отИлияна ДимоваМастър Шеф115664312315
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции20
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо143
  • Преглеждания за месеца142
  • Преглеждания за седмицата66
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • заквасена сметана - 1 с.л. с връх
  • яйце - 1 бр.
  • кашкавал настърган - 1 /2 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • оцет - няколко капки
  • брашно пълнозърнесто - 1 и 1/2 ч.ч. или 2 ч.ч. приблизително
  • краве масло - за намазване и плънка
  • сирене - натрошено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа за месене смесваме киселото мляко (1/2 ч.ч.), заквасена сметана (1 с.л. с връх), сода за хляб (1 ч.л.), сол - (1 щипка) , захар (1 щипка) и оцет няколко капки. Разбъркваме добре и като шупне сместа, прибавяме разбито яйце (1 бр.), кашкавал настърган (1/2 ч.ч.) и лъжица по лъжица, пълнозърнесто брашно, докато получим меко нелепнещо тесто.

Наръсваме тестото с брашно, завиваме и оставяме на стайна температура за 15 минути. Включваме фурната да нагрява на 180 градуса. От готовото тесто правим малки топчета с размери малко по-големи от орех.

При работа с тестото ръсим с брашно, защото тестото е малко по-меко и да не лепне по ръцете. Всяко топче тесто леко притискаме и слагаме в средата плънка от натрошено ситно сирене и малко парченце краве масло. Отново оформяме топчета.

Готовите топчета подреждаме на разстояние в тава върху хартия за печене, намазана с масло. Както са в тавата, притискаме с ръце всяко топче да се оформи като питка.

Намазваме отгоре всяка с разтопено масло. Слагаме да изпечем питките в нагрята на 180 г фурна. Печем, докато станат златисти, за приблизително 20-30 минути.

Изпечените питки изваждаме от фурната и веднага намазваме отгоре с разтопено масло.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар