Мексиканско бурито Вива Мексико

11/11/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2562761564
"Вие само го опитайте и тогава ще ви се прииска да извикате силно Вива Мексико "
Приготвяне30 мин.
Готвене25 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо844
  • Преглеждания за месеца356
  • Преглеждания за седмицата46
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • За плънка
  • кайма - 500 г телешка
  • лук - 1 глава, малка
  • зелена чушка - 200 г (Камба)
  • жълта чушка - 200 г (Камба)
  • доматен концентрат - 2 ч.л.
  • домат - 1 бр. среден
  • черен пипер - на вкус
  • джинджифил - на вкус (на прах)
  • кимион - на вкус (фино смлян)
  • червен пипер - 1 ч.л. лют
  • чесън - 1 щипка на прах
  • вода - 100 мл
  • сол - на вкус
  • олио - около 100 мл (или зехтин)
  • За гуакамоле
  • авокадо - 2 бр., добре узряло
  • домат - 1 бр., среден
  • лук - около 40 г
  • кориандър - 4 - 5 листенца
  • лимонов сок - от 1/2 плод (може и лайм)
  • сол - на вкус
  • Още
  • тортия питки - 6 бр. пшеничени
  • айсберг - около 100 г
  • халапеньос - 3 - 4 чушки или на вкус
  • доматена салца - мексиканска по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Започваме с приготвяне на месната плънка, като накълцваме лука на ситно, а чушките на едри парченца. Домата белим и настъргваме на фино ренде.

2. Сгряваме олиото на среден огън и запържваме първо лука до омекване, после слагаме чушките, а след 4-5 минути - настъргания домат и доматения концентрат. Готвим още минута-две и добавяме водичката и каймата с малко сол и черен и червен лют пипер. Бъркаме, докато течността се изпари, и каймата стане на трохи.

3. Овкусяваме с подправките и отстраняваме от огъня.

4. Приготвяме гуакамолето, като изтребваме с лъжица вътрешността на двата добре узрели и меки плода, намачкваме с вилица и слагаме лимоновия сок, който ще предотврати окисляването и потъмняването на полученото пюре.

5. Режем лука, кориандъра и доматчето на много ситно, подправяме със солта и прибавяме към пюрето от авокадо. Разбъркваме добре (който желае, може да си го пасира нацяло).

6. Пшеничените мексикански тортили запичаме леко от двете страни, за да са топли при сервиране, като и за да придобият приятен загар.

7. Поднасяме тортилите, а в отделни чинийки слагаме плънката с кайма, гуакамолето, накъсани листенца айсберг, чушките халапеньо и доматената салца по желание.

8. Пълним с толкова от плънките, колкото обичаме и сгъваме и навиваме буритото.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар