Картофена запеканка със салам Сервилат

12/11/2017
"Вкусно и толкова лесно, че веднага трябва да го опитате "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо852
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • картофи - 1 кг
  • салам - 300 г френски сервилат
  • ементал - 200 г
  • зехтин - 50 мл
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • зелен лук - няколко стръка
  • За доматен сос
  • домати - 2 - 3 бр.
  • лук - 1 глава, малка
  • чушки - 1 бр. зелена
  • захар - 1 ч.л.
  • босилек - 1 щипка, сух
  • сол - на вкус
  • зехтин - 50 - 60 мл
  • За заливка
  • яйца - 3 бр. XL
  • кисело мляко - 3 с.л. с връх
  • прясно мляко - 250 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Първо си пригответе доматеното сосче, като обелите и накълцате доматите, лука и чушката. Поставете ги в загретия на умерен огън зехтин и гответе около 10 минути. Овкусете със сол, захар и босилек, а по желание може да си добавите и малко лют пипер. Гответе още няколко минутки до пълна готовност на соса.

2. Обелете и нарежете картофите и салама на филийки (от около 1/2 см). Зеления лук накълцайте на ситно.

3. Поръсете дъното на подходяща тавичка с малко зехтин и наредете пласт картофки, върху които ръснете малко сол и пипер. Наредете саламчето и разпределете върху него по-голямата част от зеления лук и половината сирене ементал. Сложете още един пласт картофи, зехтин, лук, сол и пипер и залейте със доматения сос.

4. Сипнете 1/2 ч.ч. вода и завийте с алуминиево фолио. Поставете в загрята на 215 градуса фурна за 20-25 минути, след което махнете фолиото и печете до извиране на водичката. Извадете от фурната.

5. Разбийте яйцата със малко сол и прясното и кисело мляко. Залейте ястието и върнете във фурната на същата температура, докато се получи апетитна леко златиста коричка. Поръсете със другата половина от ементала и запечете за още 3-4 минутки.

6. Сервирайте поръсено със остатъка от зеления лук.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар