Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Печено Свинско»Свинско с вино и праз на фурна

Свинско с вино и праз на фурна

Свинско с вино и праз на фурна
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 4
14/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Истинска есенна класика - свинско, праз и вино"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 800 г
  • праз - 5 стръка
  • домати - 3 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 40 г
  • брашно - 3 - 4 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • универсална подправка - 1 с.л. зеленчукова
  • риган - 1 ч.л.
  • червено вино - 100 мл
  • вода - 150 мл топла
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте месото и го подсушете. Нарежете го на малки пържолки, дебели около 1-1.5 см. Ако желаете може да го нарежете и на късчета.

В чиния смесете брашното, черния пипер и 2-3 щипки сол. Разбъркайте хубаво сухата смес и оваляйте в нея месото.

В дълбок тиган загрейте олиото и маслото и запечатайте месото, като го запържите от двете страни докато стане златисто на цвят.

Извадете го и го оставете настрана, а в тигана сложете нарязания на не много дребно праз лук. Налейте водата и задушавайте около 5 минути и разбърквайте периодично.

След това добавете нарязани на парченца домати, червен пипер, зеленчуковата подправка, риган и сол на вкус. Разбъркайте и задушавайте още 5 минути.

Вземете тавичка и изсипете в нея половината от задушения лук. Отгоре подредете запърженото свинско месо и го покрийте с останалия лук.

Залейте с червеното вино и покрийте тавичката с алуминиево фолио. Печете около 30 минути, след което махнете фолиото и печете още 10 минути.

Свинското с вино и праз на фурна е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
54
42
30
20
10
Дай твоята оценка: