Запечен артишок с чудна плънка

14/11/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2122581401
"Ето така се прави най-вкусният артишок, който не вярва - да опита "
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо167
  • Преглеждания за месеца166
  • Преглеждания за седмицата166
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете добре артишока от външните твърди листа и отрежете дръжката, ако има такава. Нея също може да обелите, като оставите само сърцевината ѝ, която е по-беличка и по-късно може да се прибави към плънката. Поръсете с част от лимоновия сок, за да не потъмняват.

2. Поставете зеленчука в тенджерка с вода, колкото да го покрива напълно, и сложете остатъка от лимоновия сок и сол. Отбройте 10 минути от момента на завиране и извадете артишоците с решетъчна лъжица, като ги поставите на обратно върху абсорбираща хартия или чиста кърпа.

3. Оставете да се отцедят хубаво от водата и когато това се случи ги притиснете леко отгоре, за да се разтворят и "разцъфнат".

4. Пригответе плънката, като накълцате на много ситно лука шалот и го задушите до омекване в загретите на умерен огън масло и зехтин. Добавете хамона на ситни кубчета и гответе за кратко. Не слагайте сол, защото при топлинна обработка хамонът изпуска много и става по-солен.

5. Сипете брендито и розмарина и изчакайте алкохолът да се изпари, след което отстранете от огъня. Изчакайте да се охлади почти напълно и тогава е моментът да прибавите крема сиренето или маскарпонето, като разбъркате добре.

6. Поставете артишока, изправен в тавичка, и поръсете с зехтин и сол. Сипнете малко водичка на дъното и запечете за 10 минути в загрята на 200 градуса фурна.

7. Извадете и напълнете с плънка всяко "цветче" , а отгоре настържете сиренето Чедър. Мушнете отново във фурната за съвсем кратко -до разтапяне на чедъра.

8. Сервирайте топли, поръсени със свежи листенца магданоз, перца от див лук или друга зелена подправка по ваш вкус.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар