Автентичен Октопод Карпачо

14/11/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2122581401
Приготвяне35 мин.
Готвене60 мин.
Общо95 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо123
  • Преглеждания за месеца122
  • Преглеждания за седмицата122
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете октопода от очичките, устата и изпразнете "главата" от вътрешностите, обръщайки я наобратно. Ако е пресен, замразете го за 24 часа и после размразете. Така ще се скъсат мускулните му фибри и той няма да е жилав и твърд при консумацията.

2. Налейте вода в голям съд и поставете на силен огън, заедно с обелената глава лук, моркова, целината, дафиновия лист, карамфила и сол.

3. Щом водата заври хванете октопода удобно и го потопете и извадете 3-4 пъти, докато се стегне и пипалцата се "накъдрят". Когато това се случи си го пуснете във врящата вода. Тя трябва да го покрива добре.

4. Варете 50 минути-1 час, след което извадете върху дъска за рязане и оставете да се охлади толкова, че да можете да продължите обработката му без да се изгорите.

5. Нарежете пипалата напречно на две-три части, а главата също направете на парченца. По принцип тя не е много подходяща за карпачо, така че може да я отстраните и заделите за друго ястие или салата, но ако не, няма проблем да стане част от карпачото.

6. Вземете празна пластмасова бутилка от вода и я разрежете напречно, така че да можем да ползваме около 13-14 см от долната част. Горната изхвърлете. В случай, че готвите повече или по-малко количество октопод височината на бутилката трябва да е повече или по-малка. Ориентирайте се по количеството на морския дар, с който разполагате и който ще сложим вътре. Направете няколко дупчици на дъното.

7. Сложете парчетата октопод в бутилката и с удобен прибор притиснете хубаво. Отдолу поставете купа или чиния, в която да се оттича изпуснатата течност. Приберете в хладилник за 24 часа или във фризер за около 8 часа, като в този вариант, извадете 30 минути до час преди приготвяне.

Тъй като при престоя на студено октоподът трябва да е притиснат добре използвайте удобен предмет, който да поставите върху него и да упражнява някакъв натиск. В случай, че не разполагате с такъв, най-лесно е да срежете на няколко места стърчащите ръбове на бутилката, да подгънете навътре, упражнявайки натиск и накрая да увиете добре в стреч фолио.

8. Стегналия и желирал се октопод извадете от пластмасата и нарежете на възможно най-тънки филийки и разпределяйте в широки чинии на един единствен пласт.

9. Пригответе винегрет, като смесите всички съставки за него, указани в рецептата. Количествата са ориентировъчни. Залейте с желаното количество от него карпачото.

Ако няма да сервирате всичкия октопод наведнъж, съхранете излишната част от него в част от винегрет, която да го покрива. Така ще издържи до седмица.

10. Поднесете с чаша добре изстудено шампанско или друг вид пенливо бяло вино.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар