Есенен конфитюр асорти

14/11/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач303132311
"Най-вкусният конфитюр, приготвен с даровете на есента - златна рецепта "
Приготвяне25 мин.
Готвене55 мин.
Общо80 мин.
Порции15
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо139
  • Преглеждания за месеца138
  • Преглеждания за седмицата138
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептите за конфитюр са характерни с разнообразие и съчетаване на различни традиционни, а защо не и екзотични плодове.

При приготвянето му трябва да се спазва правилото - на 1 кг плод, прибавяме 750-800 г захар. Ако се приготви пропорцията 1:1 става много сладък и тежък. Все пак се съобразяваме и с вида и сладостта на плодовете, които използваме.

Измиваме и почистваме плодовете. В подходяща емайлирана тава ги нарязваме на парченца (без дюлите и аронията). Посипваме ги със захарта, прибавяме и 1 чаша вода. Покриваме със стреч фолио и ги оставяме на хладно за 8 часа.

На следващия ден отцеждаме сиропа, отделен от плодовете, прибавяме 2 чаши вода и поставяме на огъня. Дюлите нарязваме на парченца и ги слагаме в студена вода с лимонов сок, за да не почернеят. След като сиропът кипне добавяме в него плодчетата арония и дюлите, които настъргваме в блендер.

Намаляваме температурата, като се стремим тя да бъде равномерна. Плодовете варим около 30 минути. След като омекнат прибавяме ябълките и крушите. Варим още 20 минути. Най-вкусен става тогава, когато престои 5-6 часа, за да се напоят плодовете със сироп и аромати.

Конфитюра отново варим, като следим гъстотата на сиропа - капка от него поставена в студена чиния или бучка захар не се разлива. Образувалата се пяна обираме само веднъж, преди самото наливане в бурканите.

Ароматното индрише поставяме накрая. 10 минути, преди да отстраним конфитюра от огъня прибавяме лимонената киселина, разтворена в малко хладка вода. Наливаме горещ в чисти и сухи бурканчета. Обръщаме с капачката надолу и покриваме с памучна кърпа, за да изстинат по-бавно.
Насладете се на вкусът му намазан на филийка или домашно изпечени канелени бисквитки.

Съвет: Като практична домакиня събрах в кошницата останали плодове и реших да изненадам мъниците. Можете да направите различни комбинации, удовлетворяващи вкуса на вашето семейство.подобни рецепти тук

5 7
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар