Сладкиш Коледно опиянение

15/11/2017
Мария Симова
отМария СимоваИноватор557365523
"Когато духът на Коледа не е достатъчен, за да ви накара да се усмихнете, тогава заложете на Сладкиш Коледно опиянение "
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 086
  • Преглеждания за месеца237
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • за блата
  • яйца – 4 бр.
  • захар – 1 ч.ч.
  • олио – 1 ч.ч.
  • галета – 2 ч.ч.
  • орехи – 2 ч.ч.
  • канела – 1 пакетче
  • бакпулвер – 1 бр.
  • портокалова кора – от 1 портокал
  • за сиропа
  • захар – 1 ч.ч.
  • вода – 2 ч.ч.
  • лимонов сок – 1 ч.л.
  • карамфил – 4 бр. зърна
  • коняк – 3 с.л.
  • за крема
  • пудинг – 2 пакета ванилия
  • захар – 100 г
  • прясно мляко – 1 литър
  • за глазура
  • шоколад – 200 г натурален
  • сметана – 200 мл
  • мед – 50 г
  • нишесте – 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на сиропа, смесете захарта, водата, лимоновия сок и зърната карамфил.

Поставете съда на котлона и оставете да поври 5 минути след завирането. Свалете готовия сироп от огъня и добавете коняка, оставете настрани да се охлади.

С миксер разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. На струйка към тях добавете олиото при непрекъснато бъркане.

Отделно смесете галетата, канелата, бакпулвера и настърганата портокалова коричка. Прибавете ги към яйчената смес и разбъркайте бавно и внимателно с шпатула, добавете счуканите на по-едро орехи и отново разбъркайте.

Сипете сместа в намазана с масло правоъгълна или квадратна тава и я поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете до готовност за около 40 минути.

Полейте с лъжичка готовия и охладен сладкиш с охладения сироп, оставете тавата настрани.

Разтворете в част от млякото двата праха пудинг, а останалото мляко поставете на котлона заедно със захарта.

Към загрялото мляко добавете разтворения пудинг на тънка струя към него при непрекъснато бъркане и след като се сгъсти, свалете от огъня, покрийте съда със стреч фолио и оставете да се охлади.

Охладения пудинг разстелете равномерно върху сладкиша.

За глазурата загрейте сметаната и малко преди да заври добавете начупения на малки парчета шоколад, меда и нишестето, бъркайте докато получите гладка хомогенна смес.

С охладената глазура, залейте сладкиша и я разстелете равномерно върху крема. Поставете сладкиша на хладно място и след 2-3 часа можете да сервирате.

Невероятно вкусен, ароматен и сочен сладкиш за Коледа!подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар