Сладкиш Коледно опиянение

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Сладкиш Коледно опиянение
Снимка: Мария Симова
1 / 2
15/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12
"Когато духът на Коледа не е достатъчен, за да ви накара да се усмихнете, тогава заложете на Сладкиш Коледно опиянение"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • галета - 2 ч.ч.
  • орехи - 2 ч.ч.
  • канела - 1 пакетче
  • бакпулвер - 1 бр.
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • за сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • карамфил - 4 бр. зърна
  • коняк - 3 с.л.
  • за крема
  • пудинг - 2 пакета ванилия
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 1 литър
  • за глазура
  • шоколад - 200 г натурален
  • сметана - 200 мл
  • мед - 50 г
  • нишесте - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвянето на сиропа, смесете захарта, водата, лимоновия сок и зърната карамфил.

Поставете съда на котлона и оставете да поври 5 минути след завирането. Свалете готовия сироп от огъня и добавете коняка, оставете настрани да се охлади.

С миксер разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. На струйка към тях добавете олиото при непрекъснато бъркане.

Отделно смесете галетата, канелата, бакпулвера и настърганата портокалова коричка. Прибавете ги към яйчената смес и разбъркайте бавно и внимателно с шпатула, добавете счуканите на по-едро орехи и отново разбъркайте.

Сипете сместа в намазана с масло правоъгълна или квадратна тава и я поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете до готовност за около 40 минути.

Полейте с лъжичка готовия и охладен сладкиш с охладения сироп, оставете тавата настрани.

Разтворете в част от млякото двата праха пудинг, а останалото мляко поставете на котлона заедно със захарта.

Към загрялото мляко добавете разтворения пудинг на тънка струя към него при непрекъснато бъркане и след като се сгъсти, свалете от огъня, покрийте съда със стреч фолио и оставете да се охлади.

Охладения пудинг разстелете равномерно върху сладкиша.

За глазурата загрейте сметаната и малко преди да заври добавете начупения на малки парчета шоколад, меда и нишестето, бъркайте докато получите гладка хомогенна смес.

С охладената глазура, залейте сладкиша и я разстелете равномерно върху крема. Поставете сладкиша на хладно място и след 2-3 часа можете да сервирате.

Невероятно вкусен, ароматен и сочен сладкиш за Коледа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: