Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Шаран с ориз, орехи и стафиди в глинен гювеч

Шаран с ориз, орехи и стафиди в глинен гювеч

Mincho GeorgievMincho Georgiev
Новак
352
Шаран с ориз, орехи и стафиди в глинен гювеч1 / 2
15/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • шаран - 2.5 кг
  • ориз - 1 к.ч.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 5 скилидки
  • олио - 50 мл
  • стафиди - 100 г
  • орехи - 100 г
  • пресен лук - 1 връзка
  • черен пипер
  • сол
  • вода - 6 к.ч
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства старателно от люспите и вътрешностите. Рибата се измива повторно след почистването и се реже на парченца.

В дълбока тенджера се задушават в олиото ситно нарязаните лук и чесън. Щом омекнат, към тях се добавя оризът и се бърка, докато стане прозрачен.

След това към него се добавя постепенно половината вода и щом оризът я поеме, се прибавят счуканите орехи и киснатите във вряла вода и отцедени от нея стафиди.

Всичко се разбърква старателно и се подправя с черен пипер и сол на вкус.

Оризът се изсипва е глинен съд и върху него се подреждат котлетите от шаран. Добавя се останалата вода и рибата се поръсва отгоре със сол и черен пипер. Поставя се капакът на съда и ястието се пече във фурна при 200 градуса за 40 минути.

Накрая ястието се поръсва с пресен лук и се сервира горещо. Аз лично не слагам сол и вкусът и е превъзходен. Желая Ви добър апетит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: