Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Кисело зеле в бидон с хрян

Кисело зеле в бидон с хрян

PetiaPetia
Новак
16546280
Кисело зеле в бидон с хрян
Снимка: Petia
3 / 4
15/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Общо
180 мин.
"Който обича свинско със зеле, трябва да сложи кисело зеле в бидон - ето и най-точната рецепта"

Необходими Продукти

  • зеле - 50 кг
  • морска сол - 1.5 кг
  • хрян - 2 - 3 корена
  • лук - 2 - 3 глави
  • ябълки - 2 - 3
  • дюли - 1 бр.
  • царевица - 1 кочан
  • червено зеле - 1 - 2 глави /по желание за цвят на сока/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избират се средно големи зелки. Изчистват се от горните листа и кочанът се издълбава.

В издълбаната част се слага по 1-2 супени лъжици морска сол и зелките се нареждат в издълбаната част нагоре в подходящ съд - бидон или каче.

Така наредените зелки се оставят за 2-3 дни на сухо. След това се нарязват на парчета корените хрян, изчистения от люспите лук, ябълките и дюлята, пуска се и кочана царевица.

По желание за цвят на сока може да се сложат и 1-2 глави червено зеле. Зелето се залива с вода, така че тя да покрива добре зелето.

Останалата сол се поставя в тензухена торбичка и се пуска при зелето. Върху зелето се слага дървена кръстачка или нещо друго подходящо и измит камък, за да притиска зелките да не изплуват от водата и да останат на сухо.

Вместо камък, вкъщи използваме добре измити пластмасови шишета напълнени с вода - така ако шишето падне към дъното на бидона няма опасност той да се спука.

След 3-4 дни започва претакането на зелето - по 2-3 пъти на 2 дни. След като свърши претакането, добре е отгоре да се сложи тензух, който да обере сагата, която ще се образува. Тензухът се изпира и пак се поставя. По този начин зелето се запазва за по-дълго време.

След като зелето стане, това става предимно през м. януари или февруари, зелките се изваждат - отделят се листа за сарми, които се нареждат в буркани.

Останалото зеле се нарязва на дребно и се нарежда също в буркани. Така приготвените буркани със сармите и зелето се допълват със зелев сок и се затварят.

Стерилизират се 5 минути и се прибират на хладно място. При използването им за приготвянето на ястия, ако зелето е много солено, то може да се премие с вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: