Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Запечено прясно зеле с пилешко месо и луканка

Запечено прясно зеле с пилешко месо и луканка

Запечено прясно зеле с пилешко месо и луканка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
16/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"И понеже сме забравили да запишем в рецептата, да си знаете - Консумира се топло с домашно винце и много апетит"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 средна прясна зелка
  • домати - 1 купа от консерва
  • пилешко месо - 600 г за готвене
  • пушен червен пипер - 1 равна с.л.
  • луканка - 100 г
  • олио - 3 с.л.
  • мас - 2 - 3 с.л.
  • праз - 1 стрък
  • сол - на вкус
  • дафинов лист - 3 - 4 бр.
  • черен пипер
  • кимион - 2 - 3 щипки за месото
  • магданоз - 6 - 7 стръка пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязва се пилешкото месо на порции, зелето се нарязва на тънки лентички, празът се срязва през средата, после режем на парченца. Зелето се поръсва с малко сол и намачкваме с ръце да омекне и да смали обема си.

В тенджера се загрява олио и свинска мас, запържваме пилешкото месо да побелее, поръсено с малко сол, черен пипер и кимион, после се изважда в чиния.

Добавя се нарязан праз, запържва се леко и сипваме зелето да се задуши за кратко. Когато смени цвета си, сипваме обелени, нарязани ситно домати, разбърква се добавяме червен пушен пипер и наливаме малко вода.

Месото се връща в тенджерата, добавя се дафинов лист, сол на вкус, черен пипер и магданоз. След 4-5 минути се прехвърля в тава, като се разпределя месото.

Тук-там се поставят парченца луканка и печем в загрята фурна на 180 градуса за 1 час и 30 минути докато изври течността и остане на мазнина. Сервираме запеканката топла - вкусотия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: