Запеканка с два вида картофи и сирена

17/11/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач42365933221
"Да вдигнат високо чашите с бира всички почитатели на запеканките "
Приготвяне25 мин.
Готвене70 мин.
Общо95 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо314
  • Преглеждания за месеца31
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • картофи - около 5 бр. средно големи
  • батати - 1 бр. голям
  • сметана - 300 мл
  • индийско орехче - 1 ч. л. прясно смляно
  • черен пипер - 1/2 ч. л. прясно смлян
  • масло - 1 с. л. + 1 с. л. на стайна температура
  • чедър - 200 г настъргано (Грюер)
  • пармезан - около 50 г за поръска
  • сушени домати - около 6 - 7 бр.
  • маслини - Каламата (не повече от 6 - 7 бр.)
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 ч. л.
  • мащерка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; Подходяща дълбока керамична тавичка.

Тавичката се намаслява с 1 с.л. меко масло с пръсти от всички стани - включително и стените ѝ. Маслините се почистват от костилката и се нарязват на две половини.

Сушените домати се попиват в домакинска хартия от мазнината и се нарязват на големи парчета.

Двата вида картофи се почистват, обелват, изплакват и се и подсушават. Всеки картоф се нарязва през мандолина или кухненски процесор, това е около 3 мм, и се поставят разделени едни от други в купа.

В купа се смесват сметаната, индийското орехче, череният пипер, солта и се добавят предварително разбитите яйца. Разбърква се.

На дъното на тавичката се излива около 2 до 3 с. л. от сместа. Отгоре се нареждат филийките картофи от един вид по дъното на тавичката и малко от стените на формата, като леко се застъпват.

Поръсват се с малко от настъргания Чедър, мащерката, заливат се с около 1 малък черпак от сместа със сметаната, отново следват картофи, но от бататите, нареждат се по същия начин и се разхвърлят парченца сушени домати и нарязаните маслини, следва мащерка и пак черпак от сметаната.

Отново обикновени картофи , сирене, сметана, мащерка и следват бататите по същия начин. Завършва се с обикновени картофи, които са по цялата повърхност и се залива обилно със сметаната.

Посипва се със сирене Чедър и настърган Пармезан. На няколко места отгоре се разхвърлят малки парчета масло. Пече се на 180 градуса за около 60-70 минути.

Източник: Home Cookingподобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар