Пълнена тиква за Бъдни вечер

17/11/2017
Мария Симова
отМария СимоваИноватор560365553
"Най-вкусната пълнена тиква запазваме за един от най-светлите хринстиянски празници "
Приготвяне30 мин.
Готвене70 мин.
Общо100 мин.
Порции20
Сготви+1 точки
23 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо34 180
  • Преглеждания за месеца2430
  • Преглеждания за седмицата289
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена23

Необходими Съставки

  • тиква – 1 бр. цигулка
  • ябълки – 2 бр.
  • сушени кайсии – 100 г
  • стафиди – 50 г
  • локум – 1 кутийка
  • мед – 6 с.л.
  • орехи – 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете най-оранжевата тиква с форма на цигулка, измийте я много добре и почистете от семената и влакната в нея с помощта на лъжица. Разрежете внимателно тиквата на две равни половини и ги поставете в тава с отвора нагоре.

Нарежете локума, ябълката и сушените кайсии на малки кубчета, добавете стафидите и нарязаните ореховите ядки. Разбъркайте ги да се смесят добре и напълнете кухината на двете половини тиква.

Тук е мястото да кажа, че количествата на пресните и сушените плодове са в зависимост от големината на кухината на вашата тиква и спокойно можете да увеличите или намалите тяхното количество.

Също така и да промените техния състав, т.е. да ги замените с друг вид есенен плод, примерно дюля или круша, или пък сушените плодове да са друг вид. Целта е да има сухи плодове, за да поемат и набъбнат от сока на сочните плодове.

Полейте плънката на тиквата с меда и завийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса за около 60- 70 минути.

След което можете да премахнете фолиото и да я запечете отгоре за загар. При сервиране ако желаете полейте с още малко мед. Вкусна и много полезна пълнена тиква за Бъдни вечер и не само!подобни рецепти тук

5 5
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар