Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Червен боб с наденица

Червен боб с наденица

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Червен боб с наденица
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
18/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
125 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"Няма как да е по-апетитно - бобът с наденица сякаш са създадени един за друг"

Необходими Продукти

  • червен боб - 400 г
  • наденица - 480 г сурова
  • лук - 1 глава
  • зелен лук - 2 - 3 стръка
  • целина - 1 голям стрък
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. суха (червена)
  • доматен концентрат - 4 ч.л.
  • олио - 100 мл.
  • джоджен - 3 ч.л. или на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Боба накиснете във вода за една нощ. На другия ден го отцедете, налейте нова и го сварете за около час и половина. Времето е ориентировъчно, защото зависи от това колко е стар.

Най-добре си го пробвайте и когато е достатъчно крехък отстранете от огъня и отцедете от водата, оставяйки съвсем малко. Такъв боб може да ползвате и направо готов от консерва.

Накълцайте пресните зеленчуци и ги задушете до готовност във олиото, заедно с две щипки сол. Сухата чушка натрошете на ситно. Сложете доматения концентрат със 100 мл водичка и щом закъкри положете надениците и захлупете с капак. След около 3-4 минутки ги обърнете и гответе и от другата страна за същото време. Огънят трябва да е умерен.

Прибавете боба, овкусете с подправките и още сол, ако е необходимо. Прехвърлете в глинен съд и добавете още водичка, толкова колкото гъста желаете да бъде вашата гозба.

Поставете в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете около 10-15 минути до приятен загар на наденичките.

Сервирайте горещо с хубава салата или туршия, както и люти чушлета за любителите на пикантното.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: