Красива празнична питка за всеки повод

19/11/2017
Ваня Кьосева
отВаня КьосеваНовак41
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 211
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • жива мая - 1 кубче
  • вода - 400 мл топла
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • яйца - 2 (цели) + 1 белтък
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 16 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л. + 1 к.л.
  • брашно - около 1 кг
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр. + няколко капки олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кубчето мая прибавя към топлата вода и размивам, когато се уверя, че мaята се е разтворила, добавям и 1 супена лъжица захар и 2 супени лъжици брашно.

Разбърквам добре и оставям да втаса за 10-15 минути. В достатъчно широк съд пресявам брашното.

Правя си дупка в средата, изсипвам втасалата мая и другите компоненти от рецептата, разбърквам ги и с лъжица започвам да загребвам от брашното и така докато замеся цялото количество брашно.

След това започвам преместването с ръце до получаване на меко тесто, но не лепкаво.

Цялата топка тесто намазвам с олио, поставям го в чиста висока и широка купа с капак (затварям го) и така около 40 минути на топло, за да втаса.

Полученото тесто поставям в намазнена висока тава и украсявам. Оставям малко - около 5-10 минути.

След това намазвам с жълтък и няколко капки олио и поставям да се пече. Печат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути или до готовност.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар