Бананово кремче Вълшебство

19/11/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7934953164
"Вълшебен десерт за малки и пораснали деца "
Приготвяне25 мин.
Готвене3 мин.
Общо28 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 163
  • Преглеждания за месеца65
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • банани - 3 бр. меки
  • маскарпоне - 300 - 350 г.
  • пудра захар - 6 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • масло - 95 г
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • бисквити - 150 г
  • бананова есенция - 2 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Първо приготвяме хрупкавата декорация за кремчето ни, като натрошаваме бисквитите с помощта на блендер или минавайки с точилка върху тях, докато станат на фини трохи.

Поставяме в купа и смесваме с разтопеното масло, заделяйки 12-13 грама от него, което ще използваме впоследствие за друга цел. Капваме капките есенция и разбъркваме добре.

2. Подготвяме си тавичка, покрита с хартия за печене, и включваме фурната да загрява на 200 градуса.

3. Поставяме малък кръгъл ринг върху хартията и слагаме по лъжица от хрупкавата смес. Притискаме с пръсти или удобен прибор, докато се заравни и стане компактно (гледайте да правите дебелина малко повече от 1/2 см, защото прекалено тънките бисквитки биха се начупили впоследствие).

Изтегляме ринга и продължаваме така докато приключим със сместа и имаме добре оформени бисквитки с дъх на банан. Поставяме във загрятата фурна за 2-3 минутки и веднага изваждаме, за да не се "разлеят" и обезформят. Целта ни е да станат леко зачервени и хрупкави. Оставяме да се охладят.

4. Заемаме се с кремчето, като намачкваме с вилица два от бананите. Дори и да останат малки парченца не е проблем, защото така бихме получили по-интересна текстура. Поливаме с лимоновия сок, който освен че ще подейства за неутрализиране на оксидацията на бананите, но и ще придаде още вкус, който перфектно ще пасне на десерта ни.

5. Слагаме маскарпонето и пудрата захар и разбиваме добре. Опитайте и ако предпочитате си добавете още захар за повече сладост.

6. В нагорещен на умерен огън тиган слагаме заделеното масло и кристалната захар. Нарязваме третия банан на кръгчета и щом захарта и маслото се разтопят карамелизираме за кратко парченцата.

7. В подходящи чашки или купички слагаме на дъното бисквитки, отгоре шприцоваме от крема и гарнираме с още бисквити и карамелизирани банани.

Забележка: Не съм пробвала да оставя кремчето да престои, тъй като обикновено го консумираме на момента. Но бих посъветвала, ако няма да сервирате веднага, да не слагате бисквитите отгоре, за да не се навлажнят, омекнат и загубят ефекта си. Най-подходящо е да си го украсите непосредствено преди поднасяне.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!