Леща яхния с чоризо и пащърнак

21/11/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6004552719
"Обичаме леща, но когато е комбинрана с ароматно чоризо, направо я обожаваме "
Приготвяне20 мин.
Готвене55 мин.
Общо75 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 049
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Скълцайте лука, моркова и пащърнака и ги запържете в сгорещеното на умерен огън олио. Прибавете две щипки сол, за да спомогнете омекването на зеленчуците.

2. Сипете доматения сос (може да използвате настъргани пресни домати), червения пипер и две-три скилидки чесън -цели. Гответе 5-6 минути или до извиране на водичката от доматите и оставане на мазнина.

3. Налейте 1.5 л. вода и щом заври сипете лещата, предварително старателно измита, и останалите скилидки чесън - цели, може и необелени. Сложете клонките чубрица и сухата чушка, почистена от семената. Оттук нататък времето за варене зависи от вида и качеството на лещата.

Аз ползвам такава, която е напълно готова за 30 минути без предварително накисване. Препоръчвам да видите указанието на пакета за необходимото време на вашата. Ако то е повече, най-добре си я сварете отделно и когато е почти готова, направете запръжката от зеленчуци и я прибавете към нея.

4. 15 минути преди да свалите ястието от огъня пуснете вътре чоризото - на цели наденички или на парченца. Извадете омекналата червена чушка и с нож съберете месестата част, като нея сложите в ястието, а люспите изхвърлите. Сгъстете с малко брашно, разтворено във студена вода, сипвайки два черпака от врящия бульон, за да уеднаквите температурите.

Гъстотата на яхнията е по ваш избор и предпочитания, така че вие си преценете дали да добавите повече водичка или повече брашно. Върнете тази смес в тенджерата и сложете ронената чубрица и две-три лъжички оцет. Варете няколко минути до сгъстяване.

5. Готовото ястие захлупете с капак и оставете да престои 15 минути преди да сервирате.
Поднесете със сухи люти чушлета по желание.

Добър апетит.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

ILijan Apostolov
ILijan Apostolov
04.02.2018 01:57
Значи е с наденичка чоризо сготвена лещата? Питам, защото се продава и салам: "чоризо".
1
0
Йорданка Ковачева
С наденичка, да :) Най- добре е да се ползва наденичка чоризо в суров вид.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв