Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Виенски хлебчета за хотдог

Виенски хлебчета за хотдог

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Виенски хлебчета за хотдог
Снимка: marcheva14
1 / 7
07/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
50 мин.
Порции
9
"Перфектният хот-дог се прави с две съставки - кренвирш и уникално вкусни виенски хлебчета"

Необходими Продукти

  • вода - 325 мл. с температура 35 градуса
  • мая - 11 г суха бързодействаща
  • захар - 25 г (2 с . л.)
  • сухо мляко - 30 г
  • брашно - 250 г бяло
  • сол - 1 ч . л.
  • масло - 45 г (3 с.л.) на стайна температура
  • яйцa - 1 бр. за намазване + щипка сол
  • сусам - маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса; Плоска тава с хартия за печене. Не се работи с миксер!

В купа се смесва водата, захарта, маята и млякото на прах. Разбърква се с телена бъркалка. Постепенно се добавя брашното и солта. С ръце се замесва грубо тесто и след като е събрано се прибавя мекото масло. Измесването основно става с дланта на ръката и с помощта на плоската шпатула за да може да се изтъргва тестото от плота, тъй като е много лепкаво.

Измесването е за около 8 до 10 минути, като тестото силно се разгъва, смачква се, приплъзва се върху плота събира се отново с помощта на шпатулата и отново се разтегля и събира. Измесването става основно с твърдата част на дланта. Удря се по плота на няколко пъти.

В началото е силно лепкаво, почти като кейково тесто, но в процес на дългото и силно измесване ще се оформи в хубава еластична топка, така че когато се вдигне то ще се разтегне като ластик. Вътрешната му температура трябва да е около 23 - 24 градуса. Измерва се с кухненски термометър.

Оставя се да втаса в леко намаслена купа с масло. Готовото втасало тесто се изважда от купата, потупва се няколко пъти, за да излезе въздуха и се дели на 9 парчета равни по големина, около 100 г едното. Ползва се кантарче.

Всяко парче тесто се търкаля по плота за да се оформи малка топка, подреждат се и се покриват с влажна кърпа за около 15 мин. След това време всяка топка с ръце отново се потупва отгоре, натиска се и с пръстите на ръката за да се освободи още веднъж въздуха от тестото.

Всяко топче първо се оформя на малък правоъгълник с ръце, а след това долната/горната страна се прихлупва към средата му и с твърдта част на длънта силно се потупва, да се сплеска, завива се на малко руло и отново се приплесква и още веднъж докато се оформи на малка ролка.

С ръце се оформя на фитил /ролка до 20 см. Ролките се поставят в тавата с разстояние помежду им. Яйцето с малко сол се разбива с пасатор. С четка се намазва всяка ролка и с много остро ножче/бръснач се разрязва тестото в дълбоки диагонали гъсто разположени.

Посипва се със сусам/мак. Оставят се да втасат за 30 мин. Хлебчетата се пекат на 200-220 градуса за около 15 мин.

Виенските хлебчета за хотдог са готови.

Източник: Bruno Albouze

Забележка: Разкошно виенско хлебче за сандвичи или хотдог. Трудност срещнах при измесването на тестото, защото е изключително меко и трудно се събира, но след няколко удара в плота започва да се оформя на тесто за хляб и тестото става като коприна.

В оригиналната рецепта изрично е споменато да не се работи в миксер, защото при работа с миксер не може добре да се образува хубава топка тесто, и остава точно като кейково и е необходимо да се добавя брашно, което не е подходящо. Работи се точно по рецепта.

Хлебчето може да се разреже и да се напълни с печено свинско месо, зелена салата и сирена по желание или да се препече на грил тиган да се намаже с хубаво масло и конфитюр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Добавям още една снимка към тези разкошни виенски хлебчета намазани на закуска с масло и портокалово сладко.
22.11.2017 23:44