Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Ориз на Фурна»Ястие от свинско месо с ориз и гъби на фурна

Ястие от свинско месо с ориз и гъби на фурна

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Ястие от свинско месо с ориз и гъби на фурна
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
23/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Един по-апетитен прочит на класическата рецепта за свинско с ориз, който бързаме да споделим с вас"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г от бут
  • бекон - 100 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • гъби - 1 буркан от консерва
  • манатарки - 3 бр. изсушени
  • вода - 100 мл. хладка
  • бульон - 3 ч.ч. костен
  • праз - 1 стрък, само бялата част
  • моркови - 1/2 бр.
  • растителна мазнина - 1/2 к.ч.
  • масло - 20 г
  • черен пипер
  • джоджен - сух
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме месото от свински бут и го почистваме от сухожилия и ципи. Нарязваме го на порционни парчета.

Бекона, праза и моркова нарязваме на ситни кубчета. Манатарките накисваме в хладката вода за около час.

Ориза измиваме и накисваме в студена вода за 20 минути.

В тенджера изсипваме растителната мазнина и в нея запържваме за кратко бекона.

Отделяме го с решетъчна лъжица и поставяме месото. Задушаваме под капак на умерен огън.

Прибавяме праза и моркова, водата от накиснатите манатарки, гъбите, сол, черен пипер и разбъркваме.

След като съставките се задушат връщаме бекона, добавяме отцедения ориз и костния бульон, в съотношение 3:1.

Оризът е набъбнал и е време да изсипем ястието в подходяща според количеството тавичка.

Опитваме на сол, прибавяме бучка масло, поръсваме с джоджен и покриваме с алуминиево фолио. Запичаме в предварително загряла фурна до готовност.

Оставяме ориза на фурна в изключената вече фурна за още 30 минути на отворена вратичка. Махаме фолиото и покриваме тавичката с памучна кърпа.

Ястието от свинско месо с ориз и гъби на фурна е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: