Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пълнени Гъби»Гъбки, пълнени със сметана и хамон

Гъбки, пълнени със сметана и хамон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Гъбки, пълнени със сметана и хамон
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
23/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Изискано предястие за специалните моменти"

Необходими Продукти

  • печурки - 500 - 520 г
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 3 скилидки
  • готварска сметана - 250 - 300 мл
  • хамон - 75 г
  • зехтин - 60 - 70 мл
  • сол - на вкус
  • бял пипер - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете по-големи печурки, които да са подходящи за пълнене. Изчеткайте ги с нещо грапаво, което да отстрани нечистотиите и пръстта по повърхността им.

Измийте ги, като за предпочитане е да действате бързо поради факта, че при продължителен контакт с вода, те поемат от нея и губят голяма част от вкусовите си качества. Някои шеф готвачи дори не ги мият, а ги белят старателно, премахвайки горния тънък слой.

Ако сте предпочели да ги измиете, веднага след това старателно ги подсушете. Измъкнете пънчетата им и ги нарежете на ситно.

Пригответе пълнежа, като за тази цел първо запържете в част от зехтина ситно накълцания лук. Щом омекне сложете нарязаните пънчета, а след две минути и скилидките чесън - наситнени.

Когато започнат да добиват лек загар сложете хамона, нарязан на малки кубчета. Гответе за кратко и налейте сметаната, като намалите огъня, за да не загаря по дъното.

Бъркайте няколко минути до сгъстяване на сместа и накрая овкусете със сол и бял пипер (внимавайте със солта, тъй като при термична обработка и хамонът отделя доста от нея).

Отстранете от огъня готовия пълнеж и се заемете с гъбите. Сложете тиган с малко зехтин на силен огън и щом се нагорещи подредете в него гъбките с дупката надолу. Печете около две минути и обърнете и от другата страна за същото време.

Целта ни е да добият приятен загар, но отвътре да останат крехки и сочни. Този вид гъби нямат нужда от дълга термична обработка и дори могат да се срещнат в суров вид в някои салати. Ако прекалите с печенето им могат да се свият и смачкат, затова добре е да спазвате указаното време.

Готовите пълнени гъби подредете в чиния и посолете леко. Ще видите, че в дупчицата се е образувало сосче, което е хубаво да отстраните. Напълнете с по лъжица-две от плънката и сервирайте веднага - топли. По желание поръсете с прясно накълцан магданоз.

Да ви е сладко! Гъбките, пълнени със сметана и хамон са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: