Сладко от черноплодна арония

24/11/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaГотвач415175459
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции17
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо190
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • арония - 2.5 кг
  • захар - 2 кг
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимонена киселина - 2 ч.л.
  • лимонов сок - от 1/2 плод
  • карамфил - 10 зрънца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Аронията е много полезен и ценен за здравето ни плод. Малко подценявана, тя е силен имуностимулатор. Затова я използваме през зимните месеци под формата на сладко, сироп или изсушена.

Почистваме плода от дръжки и листа. Поставяме зърната в гевгир и ги измиваме под течаща вода.

Поставяме ги в стъклен или емайлиран съд, засипваме ги със захарта, добавяме водата и лимоновия сок.

Оставяме ги на хладно за 12 часа, като през това време разбъркваме внимателно съставките. На следващия ден прецеждаме плодовете в гевгира, а отцедения захарен сироп поставяме на котлона.

Варим на умерено силен огън, докато се разтопи захарта. След това намаляваме температурата и след около 20 минути прибавяме плодовете и ароматния карамфил, увит в марлено вързопче. Варим сладкото още 15 минути и отстраняваме съда от котлона.

Сладкото престоява още 12 часа на хладно, за да поемат плодовете от ароматите и попият от сиропа.

Доваряваме до необходимата гъстота, като капка от сиропа, поставен върху студена порцеланова чинийка не се разтича.

Добавяме лимонената киселина, разтворена в 2 с.л. хладка вода. Отделяме марлята с карамфилените зърна.

Приготвяме чисти и сухи бурканчета. Разливаме в тях още горещото сладко и обръщаме с капачката надолу, за да се запечатат от остатъчната топлина. Покриваме ги с кърпа.

Сладкото е подходяща съставка за слепване на канелени бисквитки, добавено в сладкиш, допълвайки го с трапчиво киселия привкус или разбъркано със сметана или кисело мляко за закуска.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар