Бърза торта Мимка

MaрияMaрия
Новак
147350
22/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Въпреки странното си име, тази торта е една от харесваните шоколадови торти! Може би защото става бързо... или пък защото е невероятно вкусна.. Преценете сами!"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 2 кафени чаши
  • захар - 2 кафени чаши
  • масло - 1 кафена чаша разтопено (може и олио)
  • какао - 3 супени лъжици
  • брашно - 3.5 кафени чаши
  • сода - 1 чаена лъжичка хлебна
  • конфитюр - 1 бурканче (в тази рецепта използвах от ягоди)
  • орехи - 150 грама счукани
  • шоколад - 1 кофичка (400 г) течен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа измерете киселото мляко и разтворете в него содата. Изчакайте около 5 минутки да се разтвори добре, добавете захарта, разбъркайте и отново изчакайте същото време.

Добавете разтопеното масло, като разбърквате внимателно. Брашното пресейте с какаото и прибавете най-накрая към сместта. Разбъркайте до еднородна каша.

Загрейте фурната предварително на долен реотан. Намажете дъното и стените на форма за торта с масло и поръсете с брашно. Изсипете половината от шоколадовата смес във формата.

Върху нея добавете конфитюра равномерно, а отгоре излейте втората половина от шоколадовата смес. Най-отгоре поръсете счуканите орехи и поставете във фурната за да се пече.

Печете първите десет минути на долен реотан, а следващите на 200 градуса до готовност. Опитайте с клечка за зъби готовността, ако не остава по нея втечнена смес, то тортата ви е готова.

Оставете да поизстине и в това време загрейте на водна баня течният шоколад да се поразстопи. Полейте обилно с него тортата (може да покриете цялата, може и да изливате шоколада фигурално за да се показват орехите).

Приберете готовата шоколадова торта в хладилник до сервирането й.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
5100
439
330
29
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Петя
Петя
Тази торта се прави със сладко от кайсии и се казва "Сахер",много е вкусна
30.07.2013 21:48
4
5
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Така като гледам е в кафени чаши.
25.07.2013 10:37
1
Светльо
Светльо
Продуктите със кафена или със чаена чаша? :)
24.07.2013 23:26
Петя
Петя
Много бърза и много вкусна
22.07.2013 17:16
анита
анита
а може ли лешници вместо орехи
11.07.2013 17:35
Елена
Елена
Не съм я правила,но тази снимка не е от същата торта.
09.07.2013 00:15
1
3
Кати
Кати
Невероятна е!Направих я без орехите защото нямах, направих 2 дози,сложих конфитюр от ягоди и когато се опече сложих шоколада върху топлия блат и разбърках в кръг!Използвах олио вместо масло, и за мен тя е най-страхотната шоколадова торта!Благодаря за рецептата!
30.06.2013 19:50
1
Зоя
Зоя
Нормално ли е сместа да става толкова гъста? При мен се получи, много гъста смес и беше невъзможно да се излее в тавата, трябваше да я сипвам с лъжица. Сега я пека, да видим какво ще стане.
26.06.2013 20:38
наталия
наталия
Страхотна е! И аз я полях с финети и стана като Ин и Ян. В къщи много я харесаха ;)
28.05.2013 12:01
2
Margi
Margi
Благодаря за отговора, непременно ще се пробва тортата!
24.05.2013 14:10
1
1
Maрия
Maрия
Първите 10мин. пека на долен реотан на 180-200градуса и след това на 200градуса на горния реотан я пека, като моята фурна е много силна и за около 30 мин. е готова. Проверявам я с клечка за зъби. За съда в който я пека бих казала, че ползвам или стандартна форма за кекс.
23.05.2013 23:17
1
1
Margi
Margi
Рецептата ми харесва,но има някои недоуточнени моменти в приготвянето...Бих искала да пробвам тортата, но не ми стана ясно, след първите 10 мин. на долен реотан на колко градуса трябва да бъде и след това колко мин. на 200'? Също така - с какъв диаметър е тавата, в която се пече? С удоволствие бих я приготвила, стига авторката да коригира пропуските :)
23.05.2013 20:52
9
2
Деница
Деница
Тората стана страхотна.
14.05.2013 13:49
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Ако чаената чаша е 200 мл. течност, кафената по принцип е 100 мл. Различните продукти- брашно, мляко, олио захар и т.н. имат различно тегло и не винаги 1 к.ч. = 100 гр., но е приблизително това. Относно формата за печене, аз лично никога не пека във форма с падащо дъно, защото течността ми се излива при печене. Слагам в тавичка хартия за печене и намазнявам стените, може и малко брашно. Успех!
22.04.2013 21:32
Maрия
Maрия
Здравейте ами значи аз я правя в обикновена тава, а за кафената чаша... ами 60гр. горе долу.
22.04.2013 21:04
анелия
анелия
Форма с отлепващо дъно или обикновена тавичка,защото виждам че е дебела тортата и кафена или чаена чаша? Иначе изглежда много добре!Чакам отговор за да я направя :)
22.04.2013 20:37
теодора
теодора
ама от кафена до кафена чашка има голяма разлика.аз имам и големи и по-малки,та от кои да сложа
22.04.2013 18:45
veronika
veronika
това аз го знам под името "негърско дупе"ина4е е много вкусно
27.12.2012 16:55
Радка Дойкова
Радка Дойкова
много лесно става и е много сладка
01.12.2012 17:25
1
Ani
Ani
много е вкусна, пробваите
24.11.2012 22:00
2