Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Лимонов кейк с белтъци и маскарпоне

Лимонов кейк с белтъци и маскарпоне

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Лимонов кейк с белтъци и маскарпоне
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
25/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
7
"Толкова е чаровен и съвършен - с наситен вкус и пухкава текстура, този кейк е нещо специално"

Необходими Продукти

  • брашно - 140 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • лимони - 1 бр.
  • маскарпоне - 150 г
  • олио - 60 мл
  • прясно мляко - 2 - 3 с.л.
  • белтъци - 3 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • захар - 100 г кристална
  • захар - 45 г пудра + 4 - 5 с.л. за глазиране
  • сол - 1 щипка
  • сладкарска боя - жълта /по желание/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците с щипка сол на пухкав сняг. Когато обърнете съда, те трябва да си останат неподвижни, а не да се разтичат.

Малко по малко сипвайте 45-те грама пудра захар към тях, без да преставате да разбивате.

В отделна купа сложете маскарпонето, олиото, прясното мляко, ванилията, кристалната захар и по-голямата част от сока от лимон плюс част от кората му - фино настъргана. На най-висока степен на миксера отново разбийте и тази смес.

Към нея прибавете на части брашното, пресявайки го с бакпулвера. Ще стане гъстичко, но не се тревожете. Може и да заделите малка част от брашното за добавяне накрая.

Започнете да интегрирате малко по малко белтъците към другата смес с плавни движения, за да останат възможно най-пухкави. Служете си със силиконова или дървена лъжица и в никакъв случай с миксер. Ако ви е останало от брашното, сега е моментът да си го добавите и него на същия принцип - с бавни, плавни и въртеливи движения на шпатулата.

Намазнете и набрашнете сравнително малка форма за кейк, преценете според количеството смес, което се е получило, имайки предвид, че ще бухне доста.

Сипете кексовата смес и печете на 180 градуса около 30 минути или до суха клечка. Не отваряйте фурната, за да проверявате през първите 25 минути. Изчакайте да се поохлади и извадете от формата.

Смесете лъжиците пудра захар със сока от останалия лимон и разбъркайте на кашичка. Ако ви се стори гъста или прекалено рядка, регулирайте със още захар или още сок. По желание оцветете с жълта сладкарска боя.

Полейте отгоре кейка с тази смес и украсете с още лимонови стърготини. Получава се чудно пухкав кекс със свеж цитрусов аромат и нежен цвят.

Да ви е сладко! Лимоновият кейк с белтъци и маскарпоне е страхотен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
510
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#332499
Потребител#332499
Невероятен кекс!
Това ми е втората изключително сполучлива рецепта от вас! Благодаря ви!
26.08.2023 14:36
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Много ми хареса, благодаря!
14.11.2021 07:22
1