Памук погача без яйца

26/11/2017
Didi
отDidiНовак26
"Пухкава, мека и вкусна и на всичкото отгоре без яйца в състава. Задължителна за изпробване"
Приготвяне50 мин.
Готвене60 мин.
Общо110 мин.
Порции14
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо10 784
  • Преглеждания за месеца197
  • Преглеждания за седмицата27
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 1 ч.ч. топло (240 мл)
  • топла вода - 1 ч.ч. (240мл)
  • олио - 1 ч.ч. (240мл)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1/2 пак. прясна (20 г) (аз сложих 1 бр. 7 г суха)
  • брашно - 6 ч.ч. (840 г) (на мен ми отиде към 1 кг)
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Във вода се разтварят маята и 1 с.л. захар. Покрива се с кърпа и за 10-15 мин се оставя настрани. Ако маята е суха, направо се сипва в брашното.

В една купа се слагат 3 ч.ч. предварително пресято брашно. Прави се кладенче, в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.

Сипва се захарта и солта. Разбърква се с лъжица. Меси се, докато тестото не стане меко и еластично. Постепенно се добавя от останалото брашно.

Дели се тестото на 2 части. И едната и другата част се разточва в правоъгълна форма на тънко.С нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 5 см.

Навива се в форма на кифлички, като се започва от основата. В тава (28-30 см), покрита с хартия за печене или подмазана, се редят кифличките.

Питката се покрива и се оставя да престои за 30-40 мин на топло. Намазва се с жълтък, разбит с лъжица прясно мляко.

Пече се на 180°C на долен реотан с вентилатор. Към средата на печенето се включва и горният реотан,

Пече се до постигане на приятен златист загар.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!