Слънчогледова баклава

27/11/2017
Величка  Калева
отВеличка КалеваЧирак818201
"Насам, народе, опитайте най-вкусната слънчогледова баклава и да не забравите да дадете оценка за добрата идея "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо546
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • кори за баница - 350 г
  • слънчоглед - 200 г суров, обелен
  • галета - 6 с.л. препълнени
  • олио
  • За сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ½ ч.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тавичката ми е 20 см, затова и корите ми са по-малък грамаж.

Слънчогледовите семки леко се запичат и после леко се натрошават – притискат се в хаванче 1-2 пъти, за да не станат на прах. Намазва се с олио с четка 1 кора. Върху нея се поставя втора, която също се маже с олио.

В края на дългата страна на втората кора се прави пътечка от смесените предварително слънчогледови семки и галета, но и мъничко се ръси из цялата кора.

Навива се стегнато руло и се завива в предварително намазаната с олио тавичка, като се започва от средата. Така се постъпва с всеки две кори и навиването продължава, докато свършат корите.

Нарязва се на парчета и се маже отгоре с олио. Пече се в умерена фурна, предварително загрята, докато порозовее.

Предварително сме сварили водата и захарта, които след завиране врат още 5-6 минути, за да се сгъсти сиропът. Поставя се и лимоновият сок накрая. Като се извади от фурната, горещата опечена баклава се залива със студения захарен сироп.

Така трябва да престои поне през нощта, за да се напоят парчетата, ако имате търпение, разбира се.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Камен Петров
Камен Петров
27.12.2017 23:59
Слагам 5 звезди, не за друго ами защото останах потресен, че може да има баквала със слънчоглед. Ама, що пък да не може - всичко може.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв