Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Милинки»Милинки с масълце и сиренце

Милинки с масълце и сиренце

Милинки с масълце и сиренце
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 2
10/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"От бабините рецепти, които винаги ще са ни любими"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 3 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сирене - 150 г
  • за заливката
  • масло - 60 г
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко хладко мляко (около 100 мл).

Пресейте брашното и направете в средата кладенче. В него сложете солта, захарта, яйцата, олиото и разтворената мая с млякото.

Замесете тесто, като си наливате по мъничко от останалото мляко. Месете, докато получите хубаво и меко тесто, след което го оставете за около един час да втаса.

Намажете обилно с масло дъното и страните на тавичката, в която ще печете милинките.

Когато тестото втаса, намажете ръцете си с разтопено масло и късайте от него и оформяйте топчета с еднаква големина.

Подредете ги в тавичката и ги оставете за около 40 минути да втасат още веднъж.

След това нарежете сиренето на малки парченца - толкова, колкото са на брой топчетата.

Когато втасат, във всяко топче направете дупчица с пръста и поставете парченце сиренце.

Пригответе заливката, като разбиете жълтъка и към него прибавете разтопеното масло и хладкото прясно мляко.

Разбийте хубаво сместа и полейте с нея на тънка струйка всяко топче.

Сложете милинките в загрята фурна на 200 градуса и печете, докато придобият хубав загар, след което ги покрийте с алуминиево фолио.

Печете общо около 50 минути и проверете с клечка готовността.

Извадете ги и ги покрийте с кърпа да отдъхнат.

Но ви гарантирам, че няма да им устоите дълго, тъй като ароматната пара, която се носи от тях, е неустоима!

Милинките с масълце и сиренце са чудни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: