Боб на фурна за пости

28/11/2017
zarq666@gmail.com
отzarq666@gmail.comМастър Шеф5281671952
"Погледни рецептата, за да разбереш защо този печен боб се поднася във форма на сърце "
Приготвяне10 мин.
Готвене120 мин.
Общо130 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 637
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • зрял боб - 1 ч.ч.
  • студена вода - 3 ч.ч.
  • кромид лук - 1 глава
  • морков - 1 бр.
  • люта чушка - 1 бр.
  • чесън - 4 скилидки
  • доматено пюре - 1/2 ч.ч.
  • сух джоджен - 1 с.л.
  • бахар - 10 зърна, леко счукани
  • карамфил - 4 - 5 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • олио - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се почиства и се изплаква хубаво. Залива се със студена вода и се оставя да престои 12 часа или цяло денонощие, като през няколко часа водата се сменя.

Водата се излива и бобът се измива през гевгир. Прехвърля се в тенджерка и се залива със студен вода, колкото леко да го покрие. Слага се на котлона и щом заври, водата се изхвърля, а прецеденият боб отново се залива със вода и се връща на котлона.

След завирането му котлонът се намалява и вари около час до омекването му.

Лукът, морковът, скилидките чесън и чушката се почистват и нарязват на ситно. Пускат се при боба и се варят, докато поомекнат.

След това се прибавя доматеното пюре, джодженът, солта, брашното, червеният пипер - всички тези съставки, разтворени с малко водичка, за да се получи рядка кашичка. Накрая се добавя и олиото, карамфилът и бахарът.

Разбъркват се хубаво и всичко се прехвърля в предварително намазана с малко олио тавичка и се приравнява леко с лъжица. Слага се в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Пече се около 30-35 минути или докато водата напълно изври и ястието хване хубава коричка.

Може да се консумира както горещо, така и студено.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар