Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем Карамел»Флан Паризиен (Flan Parisien)

Флан Паризиен (Flan Parisien)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Флан Паризиен (Flan Parisien)
Снимка: marcheva14
10 / 11
28/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Ето го класическият Флан Паризиен - да ви е сладки"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 700 мл
  • сметана - 300 мл, висок процент
  • захар - 150 г, кристал
  • царевично нишесте - 80 г
  • яйца - 3 бр. L, цели
  • жълтъци - 3 бр. L
  • ванилия - 1 бр. шушулка
  • МАСЛЕНО ТЕСТО
  • брашно - 250 г, бяло
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • масло - 200 г студено на кубчета
  • студена вода - около 2 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кръгла форма с диаметър около 24 см, много добре намаслена с бучка масло.

1. В блендер се изсипва брашното, захарта и солта, завърта се на два оборота, за да се смесят продуктите. След това се добавя студеното масло на кубчета. На принципа на СТОП-СТАРТ бутона се довежда до пясък.

Сместа се изсипва в купа, събира се с ръце и много внимателно се добавя лъжи по лъжица ледената вода. В момента, в който тестото може да се задържи в ръка и да се отпечатат пръстите, означава, че е напълно готово. Бързо се оформя на диск, завива се във фолио и се оставя в хладилник за 1 нощ. Спокойно тестото може да престои на студено и дълго време, до две седмици.

След като е добре охладено, върху набрашнен плот се разточва с диаметър по-голям от формата на печене, около 3 пръста повече. С помощта на точилката се прехвърля във формата, внимателно се оформя борд, а излишното тесто се изрязва. За по-лесно ползвам кухненска ножица.

Тестото около борда леко се подпъхва навътре, за да се образува по-дебел борд, и с пръстите на двете ръце се оформя. Надупчва се с вилица, поставя се кръг от хартия по дъното и се засипва с топчета за печене или бобчета.

Пече се на 180 градуса за около 15 до 20 мин.

Изважда се хартията от дъното с топчетата и се пече още за 5 или максимум 10 мин. Изважда се и се оставя във формата.

Флан:

Млякото, ванилията и сметаната се довеждат до точка на кипене.

В купа с телена бъркалка се разбиват всичките яйца и захарта. Добавя се и нишестето и се разбърква до гладка смес. На струйка се налива горещото мляко при непрекъснато разбъркване. Сместа се прецежда през цедка и се връща обратно в тенджерката. Сварява се до крем до момента, в който бъркалката оставя следи в крема. Сваля се от котлона и се изсипва в маслената кора. Заглажда се.

Пече се на 170 градуса за 30 мин. Отгоре трябва да е запечен сладкишът, но в средата да е видимо мек и силно влажен.

Оставя се във формата за 60 мин, а след това се обръща върху решетка и отново се обръща в сервизна чиния. Покрива се с фолио и се оставя за 1 нощ в хладилник.

Източник: MasterChef J. Mielle

Забележка: Не е необходимо формата да е с къдрав борд, защото ще е трудно изваждането, след като е изпечен сладкишът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Admin
Admin
Изглежда повече от пракрасно. Само да те попитам, сметаната каква е?
28.11.2017 14:43