Да помогнем на Мишо да проходи

Селска туршия

15/09/2012
Изпрати Селска туршия
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо70 352
  • Преглеждания за месеца29
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг3,8 от 5

Необходими Съставки

  • моркови
  • зелени домати
  • карфиол
  • зеле
  • корнишони
  • целина - 2 - 3 глави
  • чесън - 3 - 4 глави
  • червено цвекло - 1 глава
  • вишневи листа - 100
  • люти чушки - 20 броя
  • сол
  • оцет
  • черен пипер - 30 зърна
  • натриев бензоат
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил

Приготвяне на Селска туршия

Изберете здрави зеленчуци в желаното от вас количество, както и вид. Добре ги почистете. Нарежете зелето на филии, надупчете корнишоните. Останалите зеленчуци нарежете едро и обелете скилидките чесън.

Сипете всички зеленчуци в бидон. Долейте вода догоре и после я прецедете, за да измерите нужното количество. На всеки литър добавете 40 г сол и 50 мл. оцет. Сложете маринатата от вода, оцет, сол и черен пипер да кипне и залейте в бидона.

Притиснете с чист камък. Оставете селската туршия на хладно и претакайте 5-6 дена. Добавете и натриевия бензоат - 1 г за килограм зеленчук. След 20 ден селската туршия е готова.
[подобни рецепти тук]

  • Google+
  • Pinterest

3.8
Общо 48 гласували
5 15
4 17
3 9
2 4
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Мария
31.10.2014 16:49
Мили момичета и момчета - и млади и не съвсем, като мен!
Използвайте ХРЯН!!!!!Той спира ферментацията на киселото зеле и става и за туршии! Химията не я харесвам! Пробвано!!!
Бъдете здрави!
3
0
Крис
06.02.2014 05:06
Препоръчвам калиев сорбат, вместо опасният натриев бензоат. Засега го намирам само във веригата "Пикадили". Някои ползват смачкани лимони, но не знам пропорциите.
0
0
Dochka
24.11.2013 15:14
Тази туршия става най-хубава за зимата.С годините съм се спряла на тази пропорция-40 гр.едра сол на литър вода.Саламурата завира и като се охлади се сипва при зеленчуците.Натриевият бензоат-по-късно-когато туршията стане готова.
0
1
тин
09.09.2013 00:46
А,саламурата как се слага?-топла или студена?
6
1
Павлина Стаменова
08.09.2013 21:21
След дълго търсене на рецепта за туршия в бидон,в книги, списания, мои записки, след дискусии със съседки и приятелки, накрая се сетих за Чичко Гугъл и тази рецепта ми грабна вниманието от пръв поглед. Направих я, но не съм сложила още натриевия бензоат. Не разбрах - в самото начало ли се слага или след ферментацията? Благодаря на авторката, която е публикувала рецептата и се надявам да е сполучлива!
0
2
цбетелина
12.10.2012 20:57
не ми харесва добавянето на ракообразуващия натриев бензоат Е211
2
1
Туршийояда
04.10.2012 21:28
Перфектна... Това ще е туршията за тази зима. Бидон има, ракия има, отивам за зеленчуците и почвам :)
1
3

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още рецепти с

Вкусна и оригинална рецепта за Селска туршия. Не намерихте това което търсите? Разгледай останалите рецепти за Селска туршия. Избрани рецепти от местната и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Селска туршия в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.