петък, 31 октомври

Селска туршия

Публикувана от:
Видяно: 54 627 пъти
Националност: Българска Кухня
Категория: Туршии и зимнина
Рецепта за Селска туршия

Необходими Продукти

  • моркови
  • зелени домати
  • карфиол
  • зеле
  • корнишони
  • целина - 2 - 3 глави
  • чесън - 3 - 4 глави
  • червено цвекло - 1 глава
  • вишневи листа - 100
  • люти чушки - 20 броя
  • сол
  • оцет
  • черен пипер - 30 зърна
  • натриев бензоат

Приготвяне на Селска туршия

Изберете здрави зеленчуци в желаното от вас количество, както и вид. Добре ги почистете. Нарежете зелето на филии, надупчете корнишоните. Останалите зеленчуци нарежете едро и обелете скилидките чесън.

Сипете всички зеленчуци в бидон. Долейте вода догоре и после я прецедете, за да измерите нужното количество. На всеки литър добавете 40 г сол и 50 мл. оцет. Сложете маринатата от вода, оцет, сол и черен пипер да кипне и залейте в бидона.

Притиснете с чист камък. Оставете селската туршия на хладно и претакайте 5-6 дена. Добавете и натриевия бензоат - 1 г за килограм зеленчук. След 20 ден селската туршия е готова.

3.9 от 43 Гласа

Отзиви (6)

  • 0
    0
    Отговор
    Крис

    2014-02-06, Оценка 5 от 5 за Селска туршия

    Препоръчвам калиев сорбат, вместо опасният натриев бензоат. Засега го намирам само във веригата "Пикадили". Някои ползват смачкани лимони, но не знам пропорциите.
  • 0
    1
    Отговор
    drosi

    2013-11-24, Оценка 5 от 5 за Селска туршия

    Тази туршия става най-хубава за зимата.С годините съм се спряла на тази пропорция-40 гр.едра сол на литър вода.Саламурата завира и като се охлади се сипва при зеленчуците.Натриевият бензоат-по-късно-когато туршията стане готова.
  • 4
    1
    Отговор
    тин

    2013-09-09, Оценка 4 от 5 за Селска туршия

    А,саламурата как се слага?-топла или студена?
  • 0
    2
    Отговор
    Павлина Стаменова

    2013-09-08, Оценка 5 от 5 за Селска туршия

    След дълго търсене на рецепта за туршия в бидон,в книги, списания, мои записки, след дискусии със съседки и приятелки, накрая се сетих за Чичко Гугъл и тази рецепта ми грабна вниманието от пръв поглед. Направих я, но не съм сложила още натриевия бензоат. Не разбрах - в самото начало ли се слага или след ферментацията? Благодаря на авторката, която е публикувала рецептата и се надявам да е сполучлива!
  • 2
    1
    Отговор
    цбетелина

    2012-10-12, Оценка 3 от 5 за Селска туршия

    не ми харесва добавянето на ракообразуващия натриев бензоат Е211
  • 1
    3
    Отговор
    Туршийояда

    2012-10-04, Оценка 5 от 5 за Селска туршия

    Перфектна... Това ще е туршията за тази зима. Бидон има, ракия има, отивам за зеленчуците и почвам :)

Вкусна и оригинална рецепта за Селска туршия. Не намерихте това което търсите? Разгледай останалите рецепти за Селска туршия. Избрани рецепти от местната и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Селска туршия в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с безброй ястия, вкусотии, съвети и идеи от нашите автори, на едно място.