Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Тосканско пиле с босилкова паста

Тосканско пиле с босилкова паста

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Тосканско пиле с босилкова паста
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
28/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Това не е просто пиле по италиански, а истинска сбъдната кулинарна мечта"

Необходими Продукти

  • зиги паста - 400 г
  • пилешки бутчета - 8 бр. горни
  • кромид лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • червена чушка - 1 бр.
  • фенел - 1 глава
  • чери домати - 8 бр.
  • бяло вино - 1.5 л сухо
  • пилешки бульон - 100 мл домашен
  • зелени маслини - 8 - 10 бр. без костилка
  • каперси - 1 с.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • риган - 1 с.л. изсушен
  • черен пипер
  • сол
  • За соса от босилек
  • босилек - 200 г пресен
  • чесън - 2 скилидки
  • сол
  • зехтин - качествен
  • За бульона
  • морков - 1 бр.
  • корени от магданоз - 1 връзка
  • риган - клонка
  • черен пипер - на зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме бутчетата, отстраняваме кожата и ги обезкостяваме с остър нож по дължината на коста. От костите, корени магданоз, морков и подправки, сваряваме пилешки бульон.

Отделеното пилешко месо овкусяваме със сол, риган и черен пипер. Чушката нарязваме на ивици, а лукa и чесъна - на ситно. Фенела разрязваме на четири парчета, отстраняваме твърдата част и нарязваме на ситно. Три от доматите режем на ситни кубчета, а останалите на четвъртинки.

В тенджера с дебело дъно загряваме зехтин и запържваме месото за около 3-4 минути. Поръсваме с още малко риган, черен пипер и прибавяме зеленчуците. Разбъркваме, захлупваме съда и задушаваме на слаб огън 10 минути. Следва да добавим бульона, доматите, нарязаните маслини и сол на вкус, като готвим още 10 минути.

Накрая деглазираме ястието с бялото вино и оставяме съда без капак, докато се изпари алкохолът и сосът се редуцира.

През това време сваряваме пастата в подсолена кипяща вода. На зигито са необходими 8-10 минути. Изваждаме и отцеждаме в гевгир, като ги обливаме еднократно с хладка вода.

В хаванче стриваме на паста скилидките чесън с малко сол. Прибавяме и листата от босилека. Смесваме съставките със зехтин.

Разпределяме пастата в порционни чинии, върху нея подреждаме месото със зеленчуците, както и част от соса от задушеното ястие. Поръсваме порциите с каперси и аранжираме с босилек.

Сервираме ястието топло като поднасяме и босилковата паста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: