Питка Рибка

29/11/2017
Таня Левенова
отТаня ЛевеноваГотвач227653631
"За всеки празник - пика, а тази може ли да познаете за кога е?"
Приготвяне35 мин.
Готвене35 мин.
Общо70 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 237
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - около 400 - 450 г
  • яйца - 1 бр.+1 белтък
  • прясно мляко - 150 мл
  • олио - 2 с.л
  • мая - 15 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1/2 ч.л.
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • олио - 1 ч.л.
  • вода - няколко капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирате маята с 2 с.л. брашно, захарта и топлото мляко.

С останалите продукти и готовата мая омесвате гладко, еластично тесто.
Разделяте тестото на 2 части.

От едната разточвате правоъгълна кора и оформяте и изрязвате
тяло на риба.

Другата част разточвате на кора с дебелина около половин см.

С формичка гъбка или с кръгла формичка с диаметър около 2 см изрязвате от тестото фигурки.

Редите ги откъм опашката нагоре, като леко ги застъпвате. Така до края.

С останалото тесто оформяте опашката главата и перките.Оставяте за 10 мин да се отпусне питката.

Намазвате я с приготвения жълтък и печете в умерена фурна за около 35 мин.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар