Пикантен сос Хариса

29/11/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaГотвач415175459
"Директно от тунизийската кухня - оригиналната рецепта за Хариса!"
Приготвяне5 мин.
Готвене25 мин.
Общо30 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо678
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • кориандър - 2 ч.л. семена
  • кимион - 1 ч.л. семена
  • чесън - 5 скилидки, запечени с люспата
  • чили - 3 бр., пресни чушки
  • лют пипер - 1 ч.л. на люспи
  • доматено пюре - 6 с.л.
  • растителна мазнина - 1/2 к.ч.
  • кромид лук - 1/2 глава - запечен
  • розова вода - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л., кафява
  • лимон - сока от 1/2 плод
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Скилидките чесън и лука увивам индивидуално в алуминиево намазано с масло фолио. При малки количества съставки използвам грил тиган. Поставям ги в него и захлупвам с капак. За 10-15 минути са готови. Оставям ги да се охладят и стривам на пюре.

В сух тефлонов тиган запичам семената кориандър и кимион. Внимавайте да не изгорят. Освободили ароматите си, още топли ги стриваме в хаванче.

Накълцваме на много ситно лютите чушки (за целта използвайте ръкавици). Прибавете ги в хаванчето и с малко сол стрийте на пюре.

В касерола с нагорещена мазнина запържете за 3 минути семената, пюрираните чесън и червен лук, чили пастата, лютивия пипер на люспи. Добавете доматеното пюре и оставете соса да къкри на висока температура в продължение на няколко минути, докато сместа се редуцира.

В купичка смесваме розовата вода със захарта. Добавяме я към соса.

По желание може да прибавите и малко прясно изцеден лимонов сок.

Съхраняваме на хладно в хладилник.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар