Турски лозови сарми

16/09/2012
Дебелата Берта
отДебелата БертаМастър Шеф5088145
"Спор няма, пипкави за приготвяне са тези сармички, но пък резултатът е зашеметяващо вкусен!"
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции35-40 бр.
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо30 931
  • Преглеждания за месеца314
  • Преглеждания за седмицата60
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • за лънката
  • агнешко месо - 500 г смляно
  • ориз - 100 г
  • лук - 3 глави скълцани
  • зелени подправки - 1 ч.ч. скълцани копър, магданоз и джоджен
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • олио
  • за сармите
  • олио - 1 с.л.
  • лозови листа - 500 г пресни
  • лимонов сок
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете ориза за половин час в студена вода, след което го отцедете.

Скълцания лук посолете и започнете да го мачкате с ръце, докато стане прозрачен. Полейте го със студена вода и го прецедете. Повторете процедурата още веднъж.

Към каймата добавете лука, ориза и останалите съставки за плънката. Омесете добре каймата.

Бланширайте лозовите листа (без дръжки) за 1-2 минути във вряща вода с лимонов сок и ги отцедете добре.

На дъното на тенджера, в която ще варите турските лозови сарми подредете най-дебелите листа. С останалите свийте малки сармички и ги подреждайте в тенджерата.

Залейте сармите със 750 мл вода, добавете олио, сол и лимонов сок на вкус. Сложете ги да се варят на слаб котлон за около 40 мин.подобни рецепти тук

5 5
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Сия Рибагина
Сия Рибагина
24.02.2016 13:08
Използвах телешка кайма,а листата- консервирани и си спестих време.Предпочитам ги запечени във фурната,а не варени,имат много по добър вкус,поне за мен
3
1
Мариела Христова
Чудесна рецепта!
0
0
Гюляй Тахирова
Рецептата е страхотна!
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв