Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Треска на фурна с картофи и ябълки

Треска на фурна с картофи и ябълки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Треска на фурна с картофи и ябълки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
30/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
43 мин.
Общо
63 мин.
Порции
4
"Изтънчено, колоритно и толкова вкусно, че непременно трябва да го опитате"

Необходими Продукти

  • треска - 430 г филета (4 бр.)
  • картофи - 2 бр. големи, средни
  • лук - 1 глава, червен, малка
  • ябълка - 1 бр.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • чили - 1 бр. сухо чушле
  • зехтин - 4 с.л. + за намазване на рибата
  • масло - 13 г
  • лимонов сок - от 1/2 лимон или на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • бренди - 4 ч.л.
  • див лук - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете рибните филета. Може да използвате такива с кожа или без. Натъркайте ги със зехтин и сол и приберете в хладилник.

Сварете картофите, без да ги разварявате. Обелете и нарежете на шайби с дебелина малко повече от сантиметър.

Поръсете дъното на подходяща тавичка (най-добре глинен съд) с малко от зехтина, подредете картофите, като ги посолите и ръснете върху тях черен и червен пипер и натрошите сухото люто чушле. Чесънът също разпръснете нарязан на кръгчета.

Нарежете червения лук и ябълката на шайби (отстранете семките) и сгорещете остатъка от зехтина със маслото. Запържете първо лука до лек загар, след което го отстранете и в същата мазнина поставете ябълките.

Увеличете огъня, за да хванат бърз загар от двете страни (обръщайте кръгчетата внимателно, за да не се начупят).

Извадете и тях от тигана, а в него налейте лимоновия сок и веднага отстранете от огъня. Подправете тази смес с малко сол.

Подредете рибата треска върху картофите и сложете по лъжичка бренди на всяко филе. Разпределете лука и ябълката и залейте със сместа от мазнината и лимоновия сок.

Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 12-13 минути и сервирайте украсявайки всяка порция печена риба със стръкчета див лук.

Добър апетит! Треската на фурна с картофи и ябълки е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: