Перфектната сьомга с лимоново масло и сметанов сос

30/11/2017
marcheva14  Мария Симеоно
отmarcheva14 Мария СимеоноГотвач41965733041
"Крехка и ароматна, истинско удоволствие за сетивата "
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 519
  • Преглеждания за месеца1428
  • Преглеждания за седмицата1293
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • сьомга - 2 бр. плътни и дебели парчета филе
  • шалот - 1 глава
  • лимонов сок - 1/2 лимон
  • лимонова трева - 1 до 2 стръкчета фино нарязани
  • магданоз - 1/2 връзка
  • масло - 40 г
  • зехтин - 1 ч.л.
  • бяло вино - 1 ч.ч., сухо /около 70 мл/
  • сметана за готвене - 200 мл
  • сол - 1 ч.л. кошер
  • черен пипер - прясно смлян
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Главата шалот се наситнява фино, също и магданозът.

В тиган с масло и лъжицата зехтин се поставят парчетата сьомга. Веднага се посоляват със солта и прясно смлян черен пипер. Оставят се на умерен котлон, докато захванат златиста коричка и от двете страни. По време на пърженето им се заливат с лъжица от маслото.

Прибират се към едната страна на тигана с шпатула и се изсипва в другата му част виното, лим. сок, лимоновата трева, сметаната и наситнения лук. Тигана се разклаща и не се разбърква с лъжица/вилица. Посолява се със сол и черен пипер. Оставя се за няколко минути - около 3 до 4 мин и сьомгата се изважда в гореща чиния.

В останалия сос се прибавя наситнен магданоз и се оставя на умерен котлон да се редуцира за още около 4 до 5 мин. или докато малко се сгъсти, да не е съвсем течен.

Сваля се от котлона и се заливат парчетата риба. Гарнитурата при мен беше от картофена салата, за която има достатъчно пуснати рецепти.

Много често при тази риба има кожа, която по принцип се отстранява. Но ще си разреша да добавя още една идея за приготвянето ѝ. Моите парчета сьомга бяха без тази добавка и за съжаление не мога да покажа снимка, но е много ефектно.

С много остър нож за риба се отстранява много внимателно кожата на рибата. Поставя се в плоска тава покрита с хартия, посипва се с няколко капки зехтин, посолява се със кошер сол или обикновена и се покрива с още една хартия отгоре. Върху нея се поставя тежък съд, примерно йена и се поставя във фурната на 190 градуса за 30 мин. След това време се изважда тавичката, отстранява се хартията и кожата, която е станала като пергамент, се поставя декоративно върху парчетата риба.

Източник: MdsterChef J. Mielleподобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

marcheva14  Мария Симеоно
Много ми е приятно, Диана, че си приготвила тази тъй вкусна и силно елементарна рецепта. Много е добра и на видеото изглежда превъзходно. При теб е имало и кожичка от рибата, при мен - не, трябваше да я изпечеш както съм предложила в края на рецептата, декорацията ѝ е повече от прекрасна и много ефектна. Поздравления, Дианче! Поздрав! Марчето
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
01.12.2017 20:39
Марчи, ти ако си скарана с рибата, то си представи аз колко съм :) Обичам я, но също като теб рядко я приготвям. Даже напоследък като се замисля не съм правила нищо рибно. Рецептата ти е чудесна и сигурна съм че е много вкусна :)
0
0
marcheva14  Мария Симеоно
Благодаря, Сийче! Хубава е, фина е. Сега свалих още една рецепта, но пак е сьомга ще я приготвя и ще я представя, също е много добра.
Сийче, `що те няма???? Липсваш и то се усеща, я вземи врътни нещо и ела. То ,напоследък нищо интересно няма, само тук-там и толкова, ела да разнищим някоя и друга рецепта. Поздрав!!
1
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
30.11.2017 15:46
Класика. Моите аплаузи!
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
30.11.2017 18:55
Не личи, важен е кулинарният нюх! А водите са мои, защото за съжаление мога да консумирам само риба, защото антителата ми в организма ми се борят с животинския белтък, приемат го като враг № 1. Мръвките готвя отделно за мъжете , ама щура ти работа. За тези няколко тематични рибни дни съм очарована от толкова нови и вълнуващи рецепти. Аз плувам в моята кухня, ти плуваш в кухнята на изисканите десерти и др. тънкости, Данито плува във вълшебни кулинарни изненади , Сийчето, Елито, Таня плуват в традиционната българска кухня, Вили, Веси с вкусните манджи и закуски.....(спирам, за да не пропусна някой), всеки от нас има своя специфика и индивидуалност. Харесва ми Марчела, че се допълваме и черпим идеи, споделяме съвети, обогатяваме домашния рецептурник. Радвам се, че "плувам" заедно с вас, ха-ха! Хубава вечер!
1
0
marcheva14  Мария Симеоно
Съни, благодаря ти, мила, заслужавам си аплаузите, защото аз съм скарана с приготвянето на риба, не съм като теб, ти сама си каза, че това са твои води. Общо взето риба у дома не се приготвя, показаното като сьомга е единственото което мога да направя, а то е едно нищо на фона на рецептите които виждам тук. Да ти кажа честно, ние с Марчев риба в България не ядем, само там където има огромно разнообразие, из средиземноморските страни, имаме си някаква вътрешна нагласа относно рибите и морските продукти.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв