Пълнозърнест хляб с лешници

30/11/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6634682859
"Отдавна не хапваме друг хляб, освен домашно приготвения - а този е великолепен "
Приготвяне30 мин.
Готвене25 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо490
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Затоплете леко по-голямата част от водата и разтворете лъжицата мед и маята в нея. Прибавете и бялото брашно и разбъркайте до получаване на рядка кашичка. Оставете на топло за 8 минути, като покриете с кърпа.

В останалата част от водата разтворете солта.

2. Сложете брашното в купа и направете кладенче (може и да го пресеете, но в ситото ще остават люспички от смлените цели житни зърна, не ги изхвърляйте, а си ги сипете в купата). В кладенчето сложете втасалата мая, олиото, лешниците, маковото и тиквено семе (цели ядки).

3. Започнете да замесвате тесто, като малко по малко наливате и водата със солта. Когато тя се абсорбира напълно и тестото започне да се отделя от стените на съда, го прехвърлете на набрашнен плот и месете 8-10 минути. Трябва да получите меко, приятно тесто, лесно податливо на манипулиране. Оформете го на топка, намазнете и върнете в купата. Оставете на топло за час и половина-до два.

4. Втасалото тесто разточете леко, като по този начин ще изкараме въздуха от него. Прегърнете го от двете страни и после навийте. Направете леки , плитки разрези на повърхността и поставете в съда/формата, в която ще печете, покрита с хартия за печене (при мен е кръгла тавичка с диаметър 22 см) Приберете на топло за още 1 час.

5. Загрейте фурната на 200 градуса - долен реотан. Хляба поръсете с брашно (бяло или пълнозърнесто, както желаете) и маково семе.
Изпечете за 25 минути или до суха клечка.

Ако желаете коричката на готовия хляб да е мека, след изваждане от фурната покрийте с кърпа за 5-10 минути.

Добър апетит.подобни рецепти тук

5 8
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар