Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест Хляб»Пълнозърнест хляб с лешници

Пълнозърнест хляб с лешници

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пълнозърнест хляб с лешници
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
30/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Отдавна не хапваме друг хляб, освен домашно приготвения - а този е великолепен"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 400 г
  • бяло брашно - 4 - 5 с.л.
  • лешници - 4 с.л. фино смлени
  • маково семе - 2 с.л. + за поръсване
  • тиквено семе - 2 с.л.
  • мая - 22 г прясна
  • вода - 270 мл
  • олио - 3 с.л. + за намазване
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко по-голямата част от водата и разтворете лъжицата мед и маята в нея.

Прибавете и бялото брашно и разбъркайте до получаване на рядка кашичка. Оставете на топло за 8 минути, като покриете с кърпа.

В останалата част от водата разтворете солта.

Сложете брашното в купа и направете кладенче (може и да го пресеете, но в ситото ще остават люспички от смлените цели житни зърна, не ги изхвърляйте, а си ги сипете в купата). В кладенчето сложете втасалата мая, олиото, лешниците, маковото и тиквено семе (цели ядки).

Започнете да замесвате тесто, като малко по малко наливате и водата със солта. Когато тя се абсорбира напълно и тестото започне да се отделя от стените на съда, го прехвърлете на набрашнен плот и месете 8-10 минути.

Трябва да получите меко, приятно тесто, лесно податливо на манипулиране. Оформете го на топка, намазнете и върнете в купата. Оставете на топло за час и половина-до два.

Втасалото тесто разточете леко, като по този начин ще изкараме въздуха от него. Прегърнете го от двете страни и после навийте.

Направете леки плитки разрези на повърхността и поставете в съда/формата, в която ще печете, покрита с хартия за печене (при мен е кръгла тавичка с диаметър 22 см) Приберете на топло за още 1 час.

Загрейте фурната на 200 градуса - долен реотан. Пълнозърнестия хляб поръсете с брашно (бяло или пълнозърнесто, както желаете) и маково семе. Изпечете за 25 минути или до суха клечка.

Ако желаете коричката на готовия хляб да е мека, след изваждане от фурната покрийте с кърпа за 5-10 минути.

Добър апетит. Пълнозърнестият хляб с лешници е много сполучлив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
510
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#215390
Потребител#215390
Много хубава рецепта
24.09.2018 16:00
1
1
Покажи всички подкоментари