Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Пълнена скумрия със зеленчуци

Пълнена скумрия със зеленчуци

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Пълнена скумрия със зеленчуци
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
30/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Пълненият шаран е класика, но пълнената скумрия има всички шансове да я измести от върха"

Необходими Продукти

  • скумрия - 4 бр. охладена
  • чери домати - 6 бр.
  • кромид лук - 1 глава
  • червена чушка - 1 бр.
  • зелена чушка - 1 бр.
  • орехови ядки - 20 г
  • лимони - 4 бр.
  • бяло вино - 150 мл
  • вода - 100 мл
  • растителна мазнина
  • сол
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудесна и бърза рецепта за заетите домакини. Рецептата е лесна, не изисква много време, а кухнята е чиста.

Скумрията ни е почистена в магазина. Поръсваме с едра сол и черен пипер. Поставяме я наклонена в тавичка на хладно за 2-3 часа. Изтръскваме я от солта и подсушаваме.

С остър нож правим прорез, успореден по гръбначната кост, като запазваме целостта на рибата.

Всички зеленчуци нарязваме на тънки шайби и леко ги посоляваме. Във вдлъбнатината (коремът на рибата) подреждаме последователно кръгче лук, чушки - червена и зелена, домат, нарязан магданоз и орехови ядки. Плънката е добре да е богата.

С помощта на клечки за зъби фиксираме пълнежа на три места. Скъсяваме с ножица стърчащите им остри краища.

Изрязваме правоъгълници от алуминиево фолио. С четка, напоена с олио, намазваме рибата от двете страни и повърхността на фолиото.

Поставяме скумрията по дължината на листа, като от двете ѝ страни подреждаме кръгчета лимон.

Свиваме внимателно фолиото, така че прищипаният му горен край да е към корема и леко притворен, с около 0.5 мм. Така водата от зеленчуците ще се изпарява, задушавайки се, а рибата ще остане сочна. Поставяме увитите риби в тефлонова грил тавичка - изправени с плънката нагоре.

В тавата наливаме водата и бялото вино. По време на печенето следим количеството на течността.

Поставяме ги в предварително загрята на 250 градуса фурна и печем 35 минути. Рибата е готова, внимателно отстраняваме фолиото, като внимаваме с парата! Поставяме печените риби в тавичката да се запекат и добият златиста коричка. Поднасяме със сезонна салата.

Съвет: Много практични за тази рецепта е употребата на готовите алуминиеви тавички. Използвам ги, но тогава загръщам фолиото добре, всички сокове остават в него, но след това не я дозапичам допълнително. Рибата става с много крехка, а приготвянето ѝ - здравословно и бързо. Без рибна миризма и без никакви съдове за миене!

Пълнената скумрия със зеленчуци е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: