Панакота с лавандула и сладко от зелени смокини

30/11/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaГотвач415176461
Приготвяне5 мин.
Готвене10 мин.
Общо15 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо405
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 300
  • течна сметана - 250 мл 30 %
  • желатин - 5 г
  • вода - 40 мл
  • сладко от смокини - 3 ч.л. сироп
  • лавандула - 1 с.л. цвят
  • сладкарска боя - цвят лилав
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ароматен и лек десерт, чийто приготвяне отнема удивително кратко време.

Лавандуловите цветчета смесвам със сметаната за 1-2 часа, за да поеме от дъхавия аромат.

В малка тенджерка изсипете сметаната, прясното мляко и лавандуловия цвят, като загреете на котлона, без да завират.

Добавете сиропа от сладкото и разбъркайте, докато се разтвори. Прецеждаме сместа, за да отстраним цветовете, поставяме капак на съда и оставяме настрана.

Накисваме желатина в малко студена вода и след като набъбне, го разтворете на водна баня.

Прибавяме желатина към горещата смес за панакота и разбъркваме, докато се разтвори напълно.

Разпределяме сместа във формички. Прашинки от боята разтваряме в малко сметана и ги капваме на няколко места в десерта.

Панакотата поставяме в хладилник, за да стегне. За да се извади от формичките, топваме в гореща вода за 10 секунди и обръщам върху чинийката.

Поднасяме десерта посипан деликатно с цветчета от лавандула, със сироп от сладкото и малко от плодовете на зелената смокиня.

Уточнение: Този десерт приготвям за пръв път и съм очарована от вкуса му! И както винаги все нещо променям, а именно сладкото от смокини. Сметаната за мен е много тежка и затова предпочетох да я смеся с прясно мляко. Малко прекалих с охлаждането на десерта.

Съвет: Обожавам тези цветове! Когато лавандулата цъфне, непременно си откъснете от нея! Освен за десерти можете да ароматизирате и захар, а лавандуловите курабийки са ми любими. В къщи ще ухае на свежо лято, а след като приготвих и този десерт, вече знам, че в кухнята ми мирише и на нещо ефирно, нежно и вкусно. Изсушете стръкчетата и през зимата ще имате запас от лятна свежест.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Невена Блажева Иванова
Разкош и вкусотия...!Прекрасно е и ухае...чак при мен ...Адмирации!!!
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
01.12.2017 16:01
Благодаря ти Невенче!
1
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
30.11.2017 21:25
Не го приемам за комплимент. Радвам се, че точно спец по сладкишите се е впечатлил от моето сладкарско прохождане. Благодаря ти Марчела!
0
0
marcheva14
marcheva14
30.11.2017 21:11
Страхотно изглежда, прекрасна идея, имам цял буркан с лавандула специално за кулинарни творения. Браво, Съни! Да не си разменяме взаимни комплименти, но си приготвила разкошен десерт.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв