Бабината бобена чорба

01/12/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор4971995531
"Ако баба не знае как се прави традиционна боб чорба, то тогава кой..? "
Приготвяне10 мин.
Готвене40 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 500
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • бял боб - 300 г
  • кромид лук - 1 глава
  • червена пиперка - 1/2 бр. прясна
  • суха пиперка - 1 бр.
  • пиперково пюре - 1 ч.л.
  • лута чушка - 1 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • доматена салца - 1 бурканче от пюре
  • червен пипер - 1 к.л.
  • гьозум - 1 с.л., изсушен
  • девисил - 1 - 2 щипки, изсушен
  • растителна мазнина - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме старият фасул от вечерта. Изплакваме го и го заливаме със студена вода, колкото да го покрие.

Лука, морковите и пиперката нарязваме на ситни кубчета. Сухата чушка накисваме в малко топла вода.

Щом водата в тенджерата заври, я изхвърляме и доливаме гореща - 5-6 пръста над полусварения боб.

Добавяме олиото, кромида, чушката и моркова. Чорбата къкри на слаб огън. След като зеленчуците омекнат, прибавяме червения пипер, пиперковото пюре, набъбналата цяла пиперка заедно с водата ѝ, доматите и лютата чушка по желание.

Варим, докато зърната на боба се разварят добре. Тогава добавяме солта и ароматните подправки. Сухата пиперка я изваждаме от ястието, пълним я с мариновано сирене и можем да я прибавим като гарнитура или мезе.

Поднасяме бобената чорба топла с комат селски хляб, люта чушка и добро настроение.

Сладко да ви е!подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар