Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Бухти»Питки с праз, пипер и кайма

Питки с праз, пипер и кайма

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Питки с праз, пипер и кайма
Снимка: Марияна
1 / 5
02/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"Когато и да ги приготвите, все ще се изядат"

Необходими Продукти

  • брашно за баница - 600 г София мел
  • вода - 300 мл
  • олио - за пържене на питките
  • кайма - 300 г
  • праз - 2 стръка
  • зелен пипер - 1 малък
  • чубрица - 1 ч.л.
  • кимион - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • мая - ½ кубче прясна
  • захар - 1 щипка
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

100 мл от водата я затопляме леко и в нея слагаме от брашното 1-2 с.л с връх и 1 щипка захар. Разбъркваме с лъжичка и вътре слагаме и ½ кубче прясна мая, в моя случай Виво.

Пресяваме брашно за баница в голяма тава за повече удобство. Правим кладенче в брашното. Разбъркваме кваса и като бухне, го слагаме при брашното. Добавяме олиото, солта и оцета и другите 200 мл вода. Замесваме меко тесто.

Прехвърляме го на плота и доомесваме. Покриваме го с кърпа да почине. През това време почистваме праза и го режем на дребно. Зеленият пипер също го почистваме и го режем на дребно.

Каймата в отделна купа я намачкваме с ръце. Подправяме я със сол, чубрица и кимион. Слагаме олио в тиган на котлона да се сгорещи и задушаваме праза с чушката. Разбъркваме.

Добавяме каймата и тя да се позапържи леко. Трябва зеленчуците да омекнат и каймата да смени цвета си. Трябва да е ронлива и със сменен цвят, не на трохи и много запържена. Нужна е плънката да е сочна, не суха.

Делим тестото на равни по големина топки.Топките оформяме с ръце. Покриваме ги с кърпа да не съхнат. Всяка топка разточваме върху набрашнен плот с диаметър приблизително 1 педя.

Слагаме от плънката и прегъваме. Краищата ги прищипваме. Получените питки ги пържим от двете страни. Наливаме олио в тиган на котлона да се сгорещи. Опържваме питките. Още горещи, ги хапваме с мляко.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: