Питка усукано цвете

03/12/2017
"Питка, красива като цвете и неописуемо вкусна "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 421
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото мляко се размива маята. Към нея се слага захарта и се оставя на топло да шупне.

Брашното и солта се пресяват. В средата им се прави кладенче и се прибавят останалите съставки: киселото мляко, угасено със содата, и разбитите яйца с олиото. Замесва се меко тесто. При необходимост може да се сложи още брашно. Оставя се да втаса.

Тестото се премесва и се разделя на 3 топки. Първата се разточва и се намазва с олио, втората се разточва, слага се върху първата и също се маже с олио. Третата се разточва и се слага върху останалите.

И трите се разточват с диаметър колкото тавата, в която ще печем. В средата на кръга се слага чаша и от нея към всеки край се нарязва на 16. Всяка двойка се усукват противоположно, т.е. фитила в лявата ръка завъртаме наляво, а този в дясната - на дясно, и краищата им се слепват.

Така се образуват 8 листенца на цвете.

Oставя се отново да втаса и след това се маже със смес от жълтък, прясно мляко и олио. По желание може да се поръси със сусам.

Пече се на 220 градуса за около 30-40 минути.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар