Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пилаф»Пилаф с аншоа в гювече

Пилаф с аншоа в гювече

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312962691
Пилаф с аншоа в гювече
Снимка: Величка Калева
1 / 3
03/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"И вие още не сте го опитали - това е огромна грешка, която веднага ще по правим"

Необходими Продукти

  • аншоа - 800 г - 1 кг
  • ориз - 2 ч.ч. непълни
  • лук - 1 глава
  • чесън - 7 - 8 скилидки
  • пилешки бульон - ½ блокче
  • зеленчуков бульон - ½ блокче
  • сол
  • олио
  • магданоз - 1 - 1 ½ връзка
  • копър - почти 1 връзка
  • гьозум - 2 щипки
  • лют червен пипер - на вкус
  • лимонов сок - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата се почиства от вътрешностите, махат се главите и внимателно се отделят филенцата, за да останат цели. Измиват се с течаща вода.

Изчистеният и измит ориз се залива с много гореща вода за 1 – 1.30 часа и се захлупва. След това се отцежда от водата, прибавя се към сгорещеното олио и се запържва до прозрачност при непрекъснато разбъркване.

Добавя се нарязаният на ситно лук и чесън, сол, лютият пипер и се залива с част от бульона – предварително се размиват кубчетата в необходимото количество вода. Къкри до полуготовност. Ако разполагате с рибен бульон, използвайте него.

След като го свалите от котлона, се прибавят нарязаният магданоз, копър и гьозум. Добавя се и лимоновият сок. Опитайте, за да разберете дали има нужда от още кисело, солено и лютиво.

Цялата вътрешност на гювечетата се намазва с олио. На дъното им се нареждат рибни филета с кожата нагоре, а отстрани се нареждат с кожата навън и за да станат плътно наредени, едното е с опашката надолу, следващото с опашката нагоре и т. н., докато се облепи цялата вътрешност на гювечето.

Филетата трябва да излизат извън него. Леко се посоляват със сол. Гювечето се пълни до 1/3 ориза и се заравнява. Отгоре се нареждат 2 реда от рибата, върху нея отново ориз, 1 ред риба и се загръща плътно с излизащата извън гювечето риба.

Внимателно се налива отстрани бульон.

Пече се в предварително загрята фурна на 230 градуса 20 минути без капак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: