Торта за мъж

21/09/2012
"Чудите се откъде идва наименованието на тортата? Нали сте чували онази приказка, че любовта на мъжете минава през стомаха? Тази торта може да ви донесе направо предложение за брак "
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции10-12 парчета
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо21 457
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5

Необходими Съставки

  • за блата
  • шоколад - 100 г черен
  • масло - 100 г
  • пудра захар - 100 г
  • захар - 100 г кристална
  • яйца - 5 броя
  • брашно - 100 г
  • какао - 3 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • ромова есенция - 1 ампула
  • за крема
  • кокосово мляко - 400 мл (1 кутия)
  • прясно мляко - 600 мл
  • захар - 1 ч.ч. + 1 к.ч. пудра захар
  • яйца - 3 броя
  • нишесте - 80 г натурално
  • масло - 125 гр краве
  • за глазурата
  • шоколад - 200 г черен
  • сметана - 200 мл
  • какао - 2 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • за напояване на блатовете
  • ром - може и ликьор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете разбийте маслото с пудрата захар на гладък крем. Жълтъците на яйцата разбийте с 1/2 от кристалната захар, като добавите и щипка сол.

Разтопете шоколада, разбъркайте с ромовата есенция, докато леко се охлади и го прибавете постепенно към маслото, като редувате с яйчната смес. Бъркайте, докато всичко се хомогенизира.

Пресейте брашното, бакпулвера и какаото. Разбийте белтъците с останалата захар. Отново редувайки добавете белтъците и сухите съставки към останалата смес. От тази смес изпечете 2 блата в тава с хартия за печене в предварително загряна на 180 градуса фурна.

За крема сипете млеката в тенджерка и заедно със захарта ги кипнете. Разбийте жълтъците с нишестето и при непрекъснато бъркане добавете към млякото. Бъркайте, докато се сгъсти. След това охладете крема и го объркайте с разбитите на сняг белтъци.

Отделно маслото и пудрата захар се разбиват на пухкав крем. Добавяйки по лъжица от млечния крем към маслото, хомогенизирайте завършения крем. Сложете крема в хладилника, докато приготвите глазурата.

За нея загрейте сметаната и добавете натрошения шоколад. Изчакайте 1 минута и разбъркайте до хомогенност, като добавите какаото и маслото.

Сложете първия блат в подходящ поднос. Сиропирайте го с малко ром или ликьор, като най-лесно става с пулверизатор. Слепете сиропираните блатове с крема и сложете тортата за няколко часа в хладилника.

Ако глазурата се е стегнала, може да я разтопите за кратко на котлона. Топвайте в нея до половина цели ягоди за украсата. След това залейте тортата с глазурата и украсете с шоколадовите ягоди. НАправете допълнителна украса по желание.подобни рецепти тук

5 14
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

мария
мария
29.08.2013 20:01
това е обикновен сладкарски крем,но с кокосово мляко,сигурна съм,че ще се получи и ще бъде вкусен
0
0
Катерина Христева
Катерина Христева
29.08.2013 19:02
Като идея тортата е добре изглеждаща, но млечния крем е неосъществим поне по начина описан в рецептата. Препоръчвам да не хабите време и продукти за него.
0
1

Виж всички коментари или напиши такъв